Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως είναι ζήτημα εβδομάδων και αφορά στις οικογένειες «που θέλουν να βοηθήσουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού έτσι ώστε το παιδί αυτό να μεγαλώσει με την αγάπη και την αγκαλιά μιας οικογένειας». Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό της κατά της Covid-19, στη μέριμνα για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και στην υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε ότι δυστυχώς οι αιτήσεις για αναδοχές είναι πολύ λίγες.
«Ξεκινάμε καμπάνια αναδοχής, εξηγούμε τι είναι η αναδοχή και δίνουμε οριζόντια και ηλεκτρονικά ένα επίδομα, ένα βοήθημα στον κόσμο από 300 μέχρι 1.200 ευρώ, να μπορέσει να έχει ένα βοήθημα από το κράτος για να αναλάβει το παιδί αυτό» σημείωσε.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι πληρώθηκαν τη Μ. Πέμπτη όλα τα κοινωνικά επιδόματα που δίνει το υπουργείο Εργασίας.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν είχε κανέναν δισταγμό για τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19.
«Από τη στιγμή που (το εμβόλιο) έχει περάσει τόσο έλεγχο και τόσα ιατρικά πρωτόκολλα δεν σκέφτηκα ούτε δεύτερη στιγμή αν θα είναι το Pfizer, αν θα είναι το AstraZeneca(…) Το καλύτερο είναι αυτό που θα έρθει στη δική σου χρήση πιο γρήγορα ήταν αυτό που πραγματικά σκεφτόμουν και αδημονούσα τόσο καιρό και για να προστατεύσω τους δικούς μου και για να προστατεύσω τους ωφελούμενούς μας σε όλες μας τις δομές» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Και ως γυναίκα, ως κόρη δυο γονιών ευπαθών πλέον ομάδων, δυστυχώς, αλλά και ως μια εργαζόμενη γυναίκα, υφυπουργός η οποία κάθε εβδομάδα πρέπει να επισκέπτεται κοινωνικές δομές, να βλέπει ηλικιωμένους, να βλέπει ευπαθείς ομάδες, να βλέπει άτομα με αναπηρία, να προσπαθεί μεν να τηρεί όλα τα πρωτόκολλα αλλά να φοβάται και να έχει μεγάλη αγωνία για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, είχα πάρα πολύ μεγάλη αγωνία να κάνω το εμβόλιο» είπε η κα. Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε, επίσης, στη μέριμνα για τις κακοποιημένες γυναίκες και στη συμβολή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε τον «Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Μ. Πέμπτη.
Όπως υπογράμμισε, «η ΠτΔ κάθε φορά, πολύ συχνά και εντατικά, μας τιμά αλλά και συμβάλλει σε όλες τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, τα παιδιά και τις γυναίκες. Και βρίσκεται κοντά μας αλλά και ανοίγει τον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα προβλήματα και τα ζητήματα που υπάρχουν στις περιπτώσεις αυτές. Σήμερα ήταν μαζί μας σε έναν ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, το οποίο επιβλέπει το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Η κα. Μιχαηλίδου επισήμανε την παροχή βοήθειας στην κοινωνική γραμμή “197” που λειτουργεί σε 24ωρη βάση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα των κακοποιημένων γυναικών, και τους ξενώνες σε όλη τη χώρα ώστε αν χρειαστεί να φιλοξενηθούν εκεί με τα παιδιά τους.
Τόνισε ότι ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί πολύ και πρόσθεσε πως η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα.
«Από τη μία μπορούμε και παρέχουμε όλη αυτή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φιλοξενία, από την άλλη, με πολύ πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, αυτό που καταφέραμε ήταν το εξής: Δίνεται πλέον και επιτέλους ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διορθώσαμε από τον Δεκέμβριο μια μεγάλη αδικία, δίνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις γυναίκες αυτές και καταφέραμε και τις εντάξαμε στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”, όπου μπορούν για δύο χρόνια να έχουν πληρωμένο από την Πολιτεία το ενοίκιό τους, τα λειτουργικά τους έξοδα (…) και για έναν χρόνο πληρωμένο φουλ τον μισθό τους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους έτσι ώστε να τις βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και (…) να ενταχθούν στην κοινωνία» υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, απάντησε ότι είχαν τεθεί τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία τέτοιων δομών μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και πως όλοι πλέον είναι εμβολιασμένοι και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου και συνέχισε λέγοντας: «Όμως η εικόνα στα Χανιά μας σόκαρε. Ήταν μια εικόνα που μας δημιούργησε ιδιαίτερη αγωνία».
«Είχαμε δώσει από τον Αύγουστο οδηγίες ώστε οι Περιφέρειες να διεξάγουν περισσότερους ελέγχους» σημείωσε και ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια Κρήτης ενημέρωσε το υπουργείο πως το 2020-2021 έχουν γίνει έξι έλεγχοι στο σύνολο, 5 πέρυσι και ένας φέτος. Τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ήταν θετικά.
«Δηλαδή δεν φάνηκε η δομή αυτή, ακόμη και αν είναι αυτές οι κατηγορίες οι οποίες εκπλήσσουν τους πάντες, και εμάς βέβαια, δεν φαίνεται η δομή αυτή να παρατυπούσε κάπως σύμφωνα με τον υπεύθυνο ελέγχου που είναι η Περιφέρεια. Τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας και εμείς και σύμφωνα με αυτά πρέπει να δούμε πώς κινούμαστε έτσι ώστε να καταλάβουμε και αν όλο το σύστημα ελέγχου γίνεται σωστά και αν πρέπει να αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον» σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr