Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν αρχικά φιλοφρονήσεις, αλλά τελικά κατέληξαν σε έντονες διαφωνίες on camera για πολλά και βασικά θέματα. Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αυτός που άρχισε τον καυγά, δηλώνοντας ενοχλημένος από την τοποθέτηση του κ. Δένδια και πήρε τον λόγο για να απαντήσει:
"Είπατε οτι η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι προκλητική δήλωση και δεν την αποδεχόμαστε. Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Δεν μπορείτε να μη δέχεστε ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα", είπε ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου, με τον Νίκο Δένδια να ανταπαντά πως απλώς είπε τα... αυτονόητα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε συγκεκριμένα πως η Τουρκία κάνει λάθος αν πιστεύει η Ελλάδα δεν θα εκφράσει τις θέσεις της επειδή οι δηλώσεις γίνονται σε τουρκικό έδαφος. "Μην μου πείτε πως δεν έχετε ξανακούσει όσα είπα", είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσαβούσογλου, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνονται καθημερινά παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.
"Λέτε ό,τι σας συμφέρει και επικαλείστε τις διεθνείς συνθήκες όπως σας βολεύει", είπε ο κ. Τσαβούσογλου που πήρε ξανά το λόγο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μιλάει για διεθνείς συνθήκες, αλλά όχι για αυτές που δεν της επιτρέπουν να έχει στρατό στα νησιά. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για απάνθρωπες τακτικές απέναντι σε μετανάστες στα σύνορα. Είπε επίσης πως επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα, αλλά όχι με διεθνείς διαιτητές και φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν επιθυμεί προσφυγή στη Χάγη.
Το λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως «ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;»
Τέλος, οι δύο υπουργοί έκλεισαν την αντιπαράθεση χαριτολογώντας, αλλά με εμφανή τον εκνευρισμό τους:
Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...
Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι.
Τι προηγήθηκε της σύγκρουσης
Νωρίτερα, στο ξεκίνημα των δηλώσεων, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την επίσκεψη Δένδια αφετηρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, για διευθέτηση όλων των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Σημείωσε δε πως στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατατέθηκε πρόταση για Σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερα χρήσιμες και εκτεταμένες, χαρακτήρισε τις συζητήσεις από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ξεκάθαρης διάστασης απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Δένδιας μάλιστα διόρθωσε τον κ. Τσαβούσογλου, που μίλησε για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και μία από τις αναφορές που οδήγησε στον "καυγά" που αναφέραμε παραπάνω.
Ο Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την αν. Μεσόγειο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε πρώτος το λόγο και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.
Πιστός στο διεθνές δίκαιο δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας έτσι και στην επιδίωξη της Τουρκίας για επίλυση των διαφορών με απευθείας διάλογο.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και ιδιαίτερα τους κανόνες της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε στην Ελλάδα τον κ. Τσαβούσογλου για συνέχεια των συζητήσεων, προκειμένου μάλιστα στη συνέχεια να υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη. Βέβαια, μια τέτοια συνάντηση, μετά τη λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr