Η επιτάχυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας έρχεται έπειτα από σχετική δήλωση της βουλετίνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία σχολίασε πως οι περιορισμοί για τους απόδημους είναι πολλοί.
Η κυβέρνηση είδε "ευκαιρία" να περάσει με ευρεία πλειοψηφία την άρση των περιορισμών και γι' αυτό φέρνει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για "αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία πρώτη του αντίδραση, δεν συνηγορεί στην απόφαση της κυβέρνησης και κάνει λόγο για χρήση της δήλωσης Τζάκρη «κατά το δοκούν».
Με κοινή τους δήλωση τα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης κάνουν λόγο για «πυροτέχνημα» του υπουργού Εσωτερικών κατηγορούν τον κ. Βορίδη για αποσπασματική ανάγνωση της δήλωσης της κ. Τζάκρη, για προσπάθεια διαστροφής της πραγματικότητας και παραπλάνησης των Ελλήνων της διασποράς. Αναφέρουν ότι η πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ μετά τις εκλογές.
«Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Βορίδης: Παιχνίδια εντυπώσεων
Για παιχνίδια εντυπώσεων στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών μετά την κοινή δήλωση Κατρούγκαλου, Τζάκρη, Ζαχαριάδη. Προσθέτει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του για το θέμα και πως πλέον είναι προφανές ότι φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων.
Σύμφωνα με τον υπουργό η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που είχε καταθέσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, καθώς «σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό».
«Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον "Εθνικό Κήρυκα"», τονίζει ο κ. Βορίδης.
ΚΙΝΑΛ: Δικαιωθήκαμε
Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει δικαιωμένο για τη θέση του να αρθούν οι περιορισμοί που μπήκαν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αποδήμων, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης.
«Με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους "κόφτες", οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Αναφέρει, επίσης ότι «η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα» και επισημαίνει «εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά».
Υπενθυμίζει ότι πρότεινε πριν ψηφιστεί ο νόμος «-και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε-», ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών, οι οποίοι είναι «προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων» και τονίζει: «Είναι ώρα το σ/ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr