“Αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν ούτε ένα ευρώ επιδότησης, πρόσθεσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει συμβεί και “γιατί ξαφνικά κάποιοι βλέπουν έκταση που χρησιμοποιούν επί δεκαετίες ως αγροτεμάχιο για βοσκή ξαφνικά να έχει δασικό χαρακτήρα”.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη εσωτερικά χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος για τους πολίτες. “Εδώ θα είμαστε μετά από 5-6 μήνες να δούμε αν πράξαμε με ορθό τρόπο, είπε, αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι “η αναρχία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει”.
Τι έχει συμβεί
Υπάρχουν φρυγανώδεις εκτάσεις, δηλαδή καλυμένες με θαμνοειδή βλάστηση που ενώ έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές, εντούτοις φαίνεται ότι έχουν δασικό χαρακτήρα.
Και αυτό το σφάλμα θα διορθωθεί, οριζόντα, μέσα από τις υπηρεσίες, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς κανένα κόστος, είπε ο Κώστας Σκρέκας.
Τι πρέπει να διορθωθεί
- Για τα φρύγανα υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση που καθορίζει ότι δεν προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε μία έκταση. Παρόλα αυτά υπάρχουν χάρτες όπου φρυγανώδεις εκτάσεις παρουσιάζονται ως δασικές.
- Για τον ασπάλαθο που αφορά κυρίως την Κρήτη, ήδη αναμένεται απάντηση “εντός ωρών” από το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το αν ο ασπάλαθος χαρακτηρίζει μία έκταση ως δασική ή όχι.
Εφ όσον κι αυτό λυθεί, τότε επίσης πολλές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές θα εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι εξήγησε ότι προηγείται η ανάρτηση δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
“Θα τακτοποιήσουμε τα προβλήματα πάνω στην νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας“, είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν με νόμιμες αποφάσεις το 1950 και πρέπει να συμπεριληφθούν.
Δόθηκε έξι μήνες παράταση στις υποβολές αντιρρήσεων των πολιτών, ώστε να διορθώσουμε τα σφάλματα και αφού δουν την τελική εικόνα του χάρτη να πάνε , αν χρειάζεται σε επιτροπές αντιρρήσεων.
“Δεν θέλουμε να γεμίσουμε με εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές όλη την Ελλάδα”
Γι αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από Επιτροπές Αντιρρήσεως που αποτελούνται από έναν δασολόγο από τη Δημόσια Διοίκηση, και δικηγόρους καθώς και μηχανικούς από τον ιδιωτικό χώρο και την κοινωνία , να κρίνουν αν ο πολίτης έχει δίκιο ή όχι, ανέφερε ο υπουργός.
Από πού ξεκινάμε να μετράμε
Δεν είναι τι θέλουμε, αλλά τι επιβάλλεται από το Σύνταγμα και την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας. “‘Αρα πάμε στο 1945 που ήταν οι πρωτες ολοκληρωμένες αεροφωτογραφίες και κάνουμε τη σύγκριση με εκείνες του 2007 ή και το 2013”.
Πρέπει να δοθεί λύση:
- Αναφορικά με τις εκτάσεις που με χαρακτηρισμό του 1945 είναι δασικές και κατόπιν, χαρακτηρίστηκαν αγροτικές.
- Επίσης για εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροτικές κι επειδή εγκαταλείφθηκαν σήμερα έχουν δασωθεί , οι λεγόμενοι δασωμένοι αγροί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr