Αντιπολιτευόμενος την ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει στην ερώτησή του ότι, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του οδικού χάρτη των προγραμμάτων Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και REACT-EU, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία χρήση των σχετικών κονδυλίων, αφού δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής καμία δράση χρηματοδοτούμενη από αυτά τα κονδύλια.
Ρωτούσε δε την Κομισιόν αν γνωρίζει για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής χρήση των παραπάνω κονδυλίων και ποιο είναι το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των εν λόγω κονδυλίων.
Δυστυχώς για τον Έλληνα ευρωβουλευτή αλλά και για όσους περιμένουν άμεσα ζεστό κοινοτικό χρήμα για την ανάκαμψη από την πανδημία, με σημερινή του απάντηση ο Επίτροπος Dombrovskis, ομολογεί, μεταξύ των άλλων, ότι:
-Ο εν λόγω Κανονισμός τέθηκε μόλις πρόσφατα σε ισχύ και τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια έως τις 30 Απριλίου 2021.
- Η Κομισιόν δεν μπορεί να δανειστεί και, ως εκ τούτου, να εκταμιεύσει κεφάλαια, έως ότου όλα τα κράτη μέλη επικυρώσουν την απόφαση για τους ίδιους πόρους σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους κανόνες.
-. Η προθεσμία για την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων από τα κράτη μέλη είναι η 31η Αυγούστου 2026, ενώ οι πληρωμές χρηματοδοτικών συνεισφορών και δανείων πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026!
Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή, διαφωτιστικότατη, απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Dombrovskis εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (30.3.2021)
«Ο κανονισμός για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) τέθηκε μόλις πρόσφατα σε ισχύ, ενώ η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τις στηρίξει στην κατάρτιση του εθνικού τους σχεδίου.
Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια έως τις 30 Απριλίου 2021, η Επιτροπή αξιολογεί εντός δύο μηνών από την παραλαβή τους και το Συμβούλιο εγκρίνει εντός τεσσάρων εβδομάδων τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας κατά περίπτωση. Τέλος, η Επιτροπή δεν μπορεί να δανειστεί και, ως εκ τούτου, να εκταμιεύσει κεφάλαια έως ότου όλα τα κράτη μέλη επικυρώσουν την απόφαση για τους ίδιους πόρους σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους κανόνες.
Οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του RRF θα συνδέονται με την ικανοποιητική ολοκλήρωση των ορόσημων και των στόχων. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν προχρηματοδότηση ύψους έως και το 13 % του εγκεκριμένου χρηματοδοτικού κονδυλίου.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πληρωμή αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου και την έγκριση της νομικής δέσμευσης. Η προθεσμία για την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων από τα κράτη μέλη είναι η 31η Αυγούστου 2026, ενώ οι πληρωμές χρηματοδοτικών συνεισφορών και δανείων πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Όσον αφορά τα ταμεία της πολιτικής συνοχής, το κανονιστικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 δεν έχει ακόμη εγκριθεί, βρίσκονται όμως σε εξέλιξη ανεπίσημες διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις, με βάση το σχέδιο συμφωνίας εταιρικής σχέσης.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έκανε χρήση της εξαιρετικής ευελιξίας που προβλέπεται στη δέσμη μέτρων της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού ώστε να τροποποιήσει τα 16 προγράμματά της για τη συνοχή με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης της νόσου COVID-19. Περίπου 1,32 δισ. EUR από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη συνοχή έχουν ανακατανεμηθεί για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr