Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.
Αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και την πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, είπε: «Είναι σαφές ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Γνώριζαν όλοι τα καλέσματα των ομάδων και παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε κι αυτός στην πορεία».
Σχετικά με την πανδημία, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι «ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα», «έχουμε μπροστά μας δέκα δύσκολες μέρες», αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στον καιρό, τις μεταλλάξεις και τους συνωστισμούς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να περιμένει προκειμένου να αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Όπως είπε, ωστόσο, στόχος είναι να μπορέσει να τηρηθεί, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.
Αντίστοιχα, η κυρία Πελώνη, μιλώντας για την 25η Μαρτίου, σημείωσε πως δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, αλλά μόνο η κεντρική στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και χωρίς την παρουσία κόσμου.
Θα υπάρξει, όμως, όπως είπε, τηλεοπτική μετάδοση και υποσχέθηκε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα για τους τηλεθεατές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr