Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολίασε όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, λέγοντας πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, ενώ έστειλε και μήνυμα ενότητας καθώς όπως είπε δεν υπάρχει η πολυτέλεια του διχασμού.
Επέκρινε το γεγονός ότι μέσα στην τρέχουσα συγκυρία με την πίεση που δημιουργεί η πανδημία "πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες επέλεξαν να προβούν σε ενέργειες που θέτουν ακόμη και εαυτόν σε κίνδυνο (…) το "αναλαμβάνω το ρίσκο" που ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να κρύβομαι πίσω από τα κρούσματα και να καταδικάζω το ότι πιέζεται το σύστημα υγείας, είναι απλά μια υποκρισία", ανέφερε ακόμη στρέφοντας τα βέλη του και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.
Στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αποδίδοντας την ακέραιη ευθύνη για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού λόγω διαδηλώσεων.
Στο ερώτημα δε, «η πολιτική εστία, η πολιτική υπογραφή στα φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής είναι αυτή του κ. Τσίπρα, αυτό λέτε;», ο Α. Σκέρτσος λακωνικά απάντησε, «αυτό λέω». Με τη διευκρίνιση ότι, «οι διαδηλώσεις είναι συνταγματικό δικαίωμα, για αυτό δεν έχουμε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις», επέκρινε κόμματα και ηγεσίες ότι «δίνουν το μήνυμα στην κοινωνία. Όταν ένα κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, δίνει το μήνυμα "βγείτε στους δρόμους", από τον αρχηγό μέχρι απλά στελέχη ή βουλευτές, τότε ένα μέρος της κοινωνίας θα ακολουθήσει».
Τη σκυτάλη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως στις 10 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως αποδέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας και έκτοτε έχει φουντώσει η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα, "χρεώνοντας" ξεκάθαρα στον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα καθυστέρηση.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Όλα αυτά που συμβαίνουν, δυστυχώς, θα επηρεάσουν την οικονομία, την αγορά, την τσέπη μας και τα πάντα. Ο λόγος που έχουμε κλειστό το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία και όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι γιατί θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Είναι γιατί η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσεις την πανδημία. Όσο περισσότερο συγχρωτίζονται, τόσο περισσότερο ο ιός μεταδίδεται.
Μόνο από τη χθεσινή διαδήλωση η μετάδοση της πανδημίας θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος που έχουμε από το κλείσιμο των καταστημάτων. Όλη η εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε με κόστος, κόπο, θυμό και στεναχώρια για να μπορούμε να περάσουμε απέναντι, λόγω του Αλέξη Τσίπρα, πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους εμπόρους που με παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο και με ρωτούν «πότε θα ανοίξουμε». Όσο ο ιός μεταδίδεται - και ο ιός μεταδίδεται στις μαζικές διαδηλώσεις όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο κοινωνικής κινητικότητας- τόσο απομακρύνεται το άνοιγμα των καταστημάτων. Εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναμετρηθει στη Βουλή την Παρασκευή (12/3) με τους πολιτικούς αρχηγούς, έπειτα από ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για την αστυνομική βία. Η ατζέντα της συζήτησης έχει ανοίξει, με τον Πρωθυπουργό να μιλά για διχασμό σε διάγγελμά του μετά τον τραυματισμό αστυνομικού. Αν προσθέσουμε και τα της πανδημίας που αναφέραμε παραπάνω, το πολιτικό κλίμα είναι εκρηκτικό και οι επόμενες ημέρες αναμένονται έντονες.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr