Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε διεξοδικά σε τεχνοκρατικά ζητήματα, όπως το ανεκτέλεστο όριο έργων των 45 εκ. ευρώ, που δημιουργεί την οιονεί συνθήκη επικυριαρχίας συγκεκριμένων και λίγων μεγάλων σχημάτων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και στο νέο κεντρικό Τεχνικό Συμβούλιο, όπου θα συγκεντρώνει και θα ελέγχει το σύνολο των έργων της χώρας. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για πάρα πολλές υποθέσεις, ενδεχομένως και εκατοντάδες ανά εβδομάδα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι είναι η επιτάχυνση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Έκανε επίσης αναφορά στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και σε δυο «παγκόσμιες πρωτοτυπίες», που αφορούν την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης για έργα αποκλειστικά δημοσίου χαρακτήρα, καθώς και στη διαδικασία «μελέτη-κατασκευή» όπου αναλαμβάνει ο ανάδοχος την ωρίμανση μιας μελέτης, την οποία ο ίδιος θα εκτελέσει. Στοιχεία που όπως τόνισε πρόκειται για: «Δύο περιπτώσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα το πολιτικό πρόσημο, τον πολιτικό προσανατολισμό της παρούσας κυβέρνησης: βλέπουν την πολιτική ως αγορά και την αγορά ως πολιτική»
Αναφορά έκανε επίσης και στο ΚΗΜΔΗΣ, μια μεγάλη τομή της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπου με την ανακοίνωση και την ψηφιακή ανάδειξη της πληροφορίας μπορούσε ο καθείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη των έργων, των μελετών, των προμηθειών, όπου υπερδιπλασιάστηκε το όριο καταχώρησης και αναρωτήθηκε: «Ποιος κερδίζει από τη μη διαφάνεια αυτών των έργων;».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης στις περιβαλλοντικές συνέπειες του ν/σ - καυτηριάζοντας μάλιστα την απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος από τη διαδικασία - όπου με το περίφημο πλέον άρθρο 219, η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην άλωση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος σε περιοχές Natura, με τη δημιουργία υπο-περιοχών, χωρίς καν να γνωρίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης τι έκταση καταλαμβάνουν αυτές οι περιοχές, για να επιταχυνθούν διαδικασίες τεχνικών έργων και παρεμβάσεων. Κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας και ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών κατά του συγκεκριμένου άρθρου με τη διαδικασία να έχει συγκεντρώσει ήδη δεκάδες χιλιάδες υπογραφές.
Έκλεισε τέλος την ομιλία του με το ζήτημα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μιας πρωτοβουλίας που ανεδείχθη τα προηγούμενα χρόνια και δημιούργησε ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά ενώ παρήλθαν 20 μήνες με Κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς να δημιουργηθεί ο απαραίτητος κανονισμός λειτουργίας, σήμερα νομοθετείται με τη λογική του υδροκεφαλισμού και της υπερσυγκέντρωσης.
Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr