Ο ίδιος, μιλώντας στο Radio North 98 για το θέμα του Έβρου, επανέλαβε πως δεν γίνεται νέα δομή, σημείωσε πως «στον Έβρο δεν θα δημιουργηθεί ποτέ κέντρο διαμονής», υποστήριξε ότι «και οι δομές στα νησιά φτιάχνονται με σκοπό… να είναι άδειες», ενώ έδωσε διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου που προωθείται για την εντατικοποίηση των απελάσεων.
«Εντοπίσαμε θέματα τα οποία αποτελούν γραφειοκρατικά εμπόδια στην επιτάχυνση των απελάσεων και τα αντιμετωπίζουμε με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης. «Παράδειγμα: Πολλές αρχές είχαν αρμοδιότητα στο θέμα. Πλέον μια αρχή, η Ελληνική Αστυνομία, θα αποφασίζει ποιος θα κρατείται, ποιος θα φύγει οικειοθελώς και ποια άλλη διαδικασία θα ακολουθείται, ενώ το δικαίωμα οικειοθελούς αποχώρησης θα δίνεται μόνο μια φορά. Δεν πραγματοποιήθηκε; Συνελήφθη εκ νέου ο ίδιος; Θα οδηγείται σε διαδικασία απέλασης, αφού θα έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόθεση να φύγει οικειοθελώς.»
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι «δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Γρεβενά θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου» και θα είναι η πρώτη από τουλάχιστον 20 που θα κλείσουν εντός του 2021, σε συνέχεια των 57 που έκλεισαν το 2020.
«Πλέον το μεταναστευτικό έχει μπει σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά» σημείωσε. «Η χώρα μας ελέγχει τα σύνορά της» πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση δεν ήθελε να εφαρμόσει ούτε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: «Είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Οι ροές μειώθηκαν κατά 80% το 2020 και πάνω από 90% τους πρώτους δύο μήνες του 2021, με με απόλυτο σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Υπάρχουν δικαιωματιστές της Αριστεράς, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι χώρες δεν έχουν σύνορα, ότι είμαστε μια ανοιχτή παρέα και όποιος θέλει μπορεί να έρχεται. Αυτό δεν ισχύει στο Διεθνές Δίκαιο. Το λέω γιατί δυστυχώς η Αριστερά στην Ελλάδα ακολουθεί ακόμα τη λογική των ανοιχτών συνόρων.»
Ερωτηθείς για τον Έβρο υπογράμμισε: «Υπάρχει μια γενικότερη αγωνία στον Έβρο, όχι μόνο για το Φυλάκιο, αλλά και για την ανάπτυξη του Έβρου τα επόμενα χρόνια. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στον Έβρο δεν είναι να χτίσουμε μια πόλη για 1500 άτομα. Το Φυλάκιο έχει 700 κρεβάτια και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε κάτω από 200. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε δομές και στα νησιά, που ο στόχος μας είναι να είναι άδειες, αλλά δεν μπορούμε να μην έχουμε ένα εθνικό σύστημα άμυνας, που να μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε με ασφάλεια ροές, μέχρι μετά από λίγες μέρες να μπορέσουμε να τους μετακινήσουμε στις 32 υφιστάμενες δομές σ΄όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν θα γίνει ποτέ κέντρο διαμονής ο Έβρος. Δεν έχουμε λόγο, ούτε ανάγκη να έχουμε παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Η εξέταση της διαδικασίας ασύλου δεν γίνεται στον Έβρο, άρα είναι υποχρεωτικό να φύγουν για να την ξεκινήσουν. Αυτό που θέλουμε είναι να μην φεύγει κανείς από τον Έβρο, χωρίς να συλληφθεί και καταγραφεί, να μην περπατάει κόσμος στην Εγνατία Οδό.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr