Ετσι, με βάση τα ισχύοντα, ο ελληνας ευρωβουλευτής συνεχίζει την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, υποβάλλοντας ερωτήσεις στην Κομισιόν κι’ αυτή του απαντά...
Την Πέμπτη 11/2, συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Schmit, απαντά σε ερώτηση που είχε υποβάλλει, από τις 28 Νοεμβρίου 2020, ο Ιωάννης Λαγός, σχετικά με την ραγδαία επιδείνωση της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων Ελλήνων!
Ακολουθούν, η ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή και η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου:
Ιωάννης Λαγός, 28 Νοεμβρίου 2020
Τη δραματική αύξηση όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων καταγράφει ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε από 885 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 802 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή μειώθηκε περίπου κατά 10%.
Επιπλέον 3 στους 10 εργαζόμενους λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου – παρά την αύξηση του 2019 – βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, και 7 στους 10 έχουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ. Το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε έως 200 ευρώ δωδεκαπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 1% σε περίπου 12%.
Ταυτόχρονα, τα άτομα που ελάμβαναν αποδοχές μεταξύ 200 και 1.200 ευρώ μειώθηκαν κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατακρήμνιση των μισθών και ο κατακερματισμός των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα;
Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.2.2021)
Οι επιπτώσεις από την πανδημία της COVID-19 στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι σοβαρές. Η ταχεία αντίδραση όμως σε επίπεδο πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, στην οποία συγκαταλέγονται η προσωρινή χαλάρωση των κανόνων όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τις κρατικές ενισχύσεις, η πλήρης αξιοποίηση της φαρέτρας των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ και η θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας (ιδίως το ειδικό επίδομα προς τους πληγέντες εργαζομένους και ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ») έχουν συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας.
Αν και χάρη στα εν λόγω μέτρα δημόσιας στήριξης αποφεύχθηκε σημαντική άνοδος της ανεργίας και της εισοδηματικής στήριξης, η δραστική μείωση του αριθμού των ωρών εργασίας επηρέασε αναπόφευκτα τους μισθούς των εργαζομένων. Για να συμβάλει στην αποκατάσταση της ζημίας που έχει προκαλέσει η πανδημία της COVID-19 στην οικονομία και στην κοινωνία, η Επιτροπή κατάστρωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων που έχει μέχρι στιγμής παράσχει η ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 16,2 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση εθνικών μεταρρυθμίσεων και για την υλοποίηση επενδυτικών προτεραιοτήτων . Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, στις 28 Οκτωβρίου 2020 η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση οδηγίας σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και προτίθεται να υποβάλει σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση της περαιτέρω εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή βρίσκεται επίσης σε τακτική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και παρακολουθεί τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής αλλά και της ενισχυμένης εποπτείας
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr