Ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε να θεσμοθετηθεί ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας που θα συνεδριάζει σε επίπεδο υπουργών μια φορά το χρόνο. Σύμφωνα με την εισήγηση του τέως υπουργού, το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας θα μπορούσε να καλύπτει όλες τις πτυχές της ελληνογαλλικής συνεργασίας στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε μία πρόταση: οι επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και της γαλλικής Γερουσίας να συνεδριάζουν τακτικά, τρεις φορές το χρόνο.
Στην ομιλία του, θύμισε τη σημασία της επίσκεψης του Ζισκάρ ντ' Εστέν -τον Σεπτέμβριο του 1975- επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Όπως και τον Σεπτέμβριο του 1975, έτσι και το περασμένο καλοκαίρι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα, απέναντι στην αναθεωρητική τουρκική προκλητικότητα και στην πολιτική έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Οι Έλληνες δεν είμαστε αγνώμονες, επισήμανε ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale σημειώνοντας ότι άμυνα και διπλωματία πάνε χέρι-χέρι.
«Η υπογραφή των Rafale ήταν μια κίνηση υψηλής πολιτικής σημειολογίας αλλά και πολιτικής ουσίας. Είναι μια ελληνογαλλική απόφαση για σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκυρία. Την ίδια ημέρα που υπογραφόταν η συμφωνία για τα Rafale, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Εξωτερική πολιτική και άμυνα, πηγαίνουν πάντα χέρι-χέρι. Έτσι μπορεί να ανασχεθεί κάθε αναθεωρητική - επιθετική πολιτική. Και στα δύο, η συμβολή της Γαλλίας είναι πολύτιμη» κ. ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr