Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόταν από τον υποστράτηγο 'Αγγελο Χουδελούδη και τον υποναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα καθώς και τον ακόλουθο 'Αμυνας της Ελλάδας στο Καΐρο Πλοίαρχο Γεώργιο Χατζή.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον υπουργό 'Αμυνας της Αιγύπτου στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', τον πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο Νικόλαο Γαριλίδη, τον γενικό πρόξενο Αλεξάνδρειας Αθανάσιο Κοτσιώνη, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννη Σιόκα και την πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (1909) και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων "Πτολεμαίος Α΄" Δρ. Ειρήνη-Λιλίκα Παντελή Θλιβίτου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μουχάμαντ Ανουάρ ας-Σαντάτ.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον υπουργό 'Αμυνας και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.
Ταυτόχρονα, παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εδραίωσης της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκε ιδιαίτερα, στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους.
Κατά την συνάντηση του με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο που επιτελείται από το παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Πόλεως του Αλεξάνδρου, το οποίο παράλληλα με το μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό ποιμαντικό του έργο, διαφυλάσσει το ένδοξο Ελληνικό παρελθόν στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας επάξια μια αδιάλειπτη ελληνική παρουσία 2.300 χρόνων.
Επιπρόσθετα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου περιηγήθηκε στους ιστορικούς της χώρους και ενημερώθηκε για το μοναδικό της πλούσιο αρχείο.
Τέλος, κατά τις συναντήσεις του με μέλη των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον καταλυτικό τους ρόλο στη διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους Έλληνες που μένουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr