Ο κ. Μάας παραδέχθηκε πως οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές, αλλά εκτίμησε πως «δεν είναι αδύνατο να επιλυθούν».
«Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να διευθετηθούν δίκαια και συναινετικά τέτοια θέματα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τώρα όλες οι πλευρές», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει και ότι μπορούν να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της 'Αγκυρας, ο Χάικο Μάας επανέλαβε ότι είναι «πολύ ευγνώμων» για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάρουμε τη μπάλα και να φροντίσουμε ώστε τα θέματα του παρελθόντος κάποια στιγμή να ανήκουν στο παρελθόν. Η Γερμανία - εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό - θα συνεισφέρει σε αυτό». Εξέφρασε δε την ελπίδα οι προσκλήσεις σε συνομιλίες και οι συνομιλίες που θα γίνουν να είναι βιώσιμες: «Και τότε είμαι της άποψης ότι στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας θα πρέπει να μιλήσουμε στο μέλλον όχι τόσο για μέτρα, αλλά - αν όλα αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο επαληθευτούν - , θα έχουμε μια σημαντικά πιο εποικοδομητική σχέση, προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Χαίρομαι που η Ελλάδα άρχισε να παρακολουθεί τις συναντήσεις μηχανισμού που έχουν καθιερωθεί στο ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία, παρακολουθούμε όλες τις συναντήσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Ό,τι συναντήσαμε στον 60ο γύρο, θα συζητήσουμε τα ίδια θέματα στον 61ο γύρο. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Δεν θέλουμε όμως να συνεχίσουμε αυτήν την αρνητική ατζέντα με την ΕΕ», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr