Συγκεκριμένα, θετική ψήφο στην απόκτηση των μαχητικών έδωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε πως «η εθνική αντιπροσωπεία εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα. Όλοι εξέφρασαν την θετική διάθεση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περισσότεροι το δείχνουν και με την θετική τους ψήφο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά είχε αποφασίσει να καταψηφίσει, άλλαξε στάση. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας δήλωσε σχετικά ότι «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρηση και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας» ενώ πρόσθεσε ότι το «παρών» που είχε δηλώσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».
Η συμφωνία και η δαπάνη
Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE»
Η δαπάνη της συμφωνίας σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται κατ 'ετος ως εξής:
1.509 εκατ. ευρώ, περίπου, το 2021
472 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2022
408 εκατ. ευρώ, περίπου για το 2023
67 εκατ. ευρώ, περίπου για το 2024 και
34 εκατ. ευρώ περίπου για το 2025
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr