Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Η Λογική της Λύσης» ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι τον Ιανουάριο του 2017 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο είχε ζητήσει από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σελίδα 444, στην υποσημείωση 31 ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει: «Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία της νέας ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, πέραν ασφαλώς του ιδίου του Α.Τσίπρα, ήταν ο Κ. Καραμανλής και στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, είχα μετακινηθεί την ίδια μέρα στο Παρίσι (για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό) και την επομένη στις Βρυξέλλες (για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ) και ο Α. Κυπριανού, γραμματέας του ΑΚΕΛ (που συμπεριφερόταν στο θέμα σαν να ήταν συγκυβερνήτης της Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο έθεσε ζήτημα στον Τσίπρα κατά τις πληροφορίες της εποχής, απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Σημειώνεται, ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε τον Νοέμβριο, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, εκφράσει τους ίδιους ισχυρισμούς, χωρίς όμως να κατονομάζει τότε τον Κύπριο πολιτικό.
Διαψεύδουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες επικοινώνησε το iefimerida.gr σχολίασαν: «Ποτέ και από κανέναν δεν τέθηκε ζήτημα απομάκρυνσης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του ως Υπουργού Εξωτερικών».
Κυπριανού: Δεν πήγα στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017
Αμεση ήταν και η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο οποίος με δήλωσή του διαψεύδει τους ισχυρισμούς Κοτζιά, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ζήτημα και καταλογίζοντας στον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι στο «βωμό της προώθησης ενός βιβλίου ο κ. Κοτζιάς επιλέγει να ανοίξει μέτωπα και να δημιουργήσει κρίση, για πρώτη φορά στην ιστορία, στις διαχρονικά καλές σχέσεις του ΑΚΕΛ τόσο με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όσο και με τον ίδιο, όπως τουλάχιστον εγώ θεωρούσα».
Ολόκληρη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ:
Δεν πήγα στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017
Λυπούμαι που αναγκάζομαι να απαντήσω δημόσια στον κ. Νίκο Κοτζιά για τις αναφορές του στο πρόσφατο βιβλίο του, ότι δήθεν εγώ συνοδευόμενος από τον κ. Κατρούγκαλο ζήτησα τον Ιανουάριο του 2017 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του και ότι συμπεριφερόμουν ως συγκυβερνήτης της Ελλάδας. Ειδικά αυτή η τελευταία αναφορά προσβάλλει τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ως μέλος της Κυβέρνησης που υπηρέτησε και τον Α. Τσίπρα που του εμπιστεύθηκε την κρίσιμη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει πολύ καλά τι λεγόταν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά και στις συζητήσεις μας με τον τότε Πρωθυπουργό, στις οποίες ήταν πάντοτε παρόντες και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ και το τότε στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ξέρει πολύ καλά ότι ουδέποτε λειτούργησα ως συγκυβερνήτης.
Επειδή τα γραπτά μένουν, οφείλω να σημειώσω ότι τα κουτσομπολιά που του μεταφέρθηκαν και τα οποία αφελώς ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο βιβλίο του, είναι διάτρητα. Καταρχάς γιατί το 2017 ταξίδεψα στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, στη Γιάλτα, στην Κούβα, στη Μόσχα, στο Λονδίνο και λοιπά. Δεν πήγα λοιπόν στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017. Σε ότι αφορά τον κ. Κατρούγκαλο τον συνάντησα για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Διερωτούμαι λοιπόν γιατί αναφέρεται σε κάτι αναληθές ο κ. Κοτζιάς.
Ειλικρινά λυπούμαι, που στον βωμό της προώθησης ενός βιβλίου ο κ. Κοτζιάς επιλέγει να ανοίξει μέτωπα και να δημιουργήσει κρίση, για πρώτη φορά στην ιστορία, στις διαχρονικά καλές σχέσεις του ΑΚΕΛ τόσο με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όσο και με τον ίδιο, όπως τουλάχιστον εγώ θεωρούσα. Ελπίζω έστω και τώρα να κατανοήσει τη ζημιά που γίνεται.
Τι είχε γίνει στη Γενεύη
Σημειώνεται ότι την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο Νίκος Κοτζιάς ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι οποίες δεν κατέληξαν σε επιτυχές αποτέλεσμα. Η παρουσία και η στάση του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στη Διάσκεψη της Γενεύης έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης καθώς αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις υποστήριξαν ότι ο ρόλος του δεν ήταν εποικοδομητικός. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι στη Γενεύη τέθηκε για πρώτη φορά η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούσε την μη αποδοχή εγγυήσεων και στρατευμάτων στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr