«Η κυβέρνηση επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους», σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, με αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου «σε έναν εργασιακό χώρο στη Βόρεια Ελλάδα να καταγράφονται 191 κρούσματα» και σε λιγότερο από ένα μήνα «να προκύψει δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό με 114 κρούσματα».
Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με θεσμικές ρυθμίσεις και συνειδητές παραλείψεις» οδήγησε τους χώρους εργασίας «σε μια βαθιά προβληματική κατάσταση όπου κυριαρχεί ο φόβος», καθώς «εργαζόμενοι αποτρέπονται από το να δηλώσουν ότι νοσούν, αναγκάζονται να εργαστούν όντας άρρωστοι, εκβιάζονται να δηλώσουν πλαστά στοιχεία προκειμένου να μην υποστεί η επιχείρηση τις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναστολή της λειτουργίας της».
«Η πολιτεία θα έπρεπε να εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο «για την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους», τονίζει και προσθέτει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «οι επιθεωρητές εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα οργανωτικό χάος», με «αντιφατικές οδηγίες, με κενά και ελλείψεις από ανθρώπους που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν το ελεγκτικό έργο και τη σημασία του».
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «μαζική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργασιακούς χώρους, μέτρα οικονομικής στήριξης προς τους εργαζόμενους που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή έχουν ήδη νοσήσει» αλλά και «προστασία τους από την απόλυση».
Χρειάζεται επίσης «αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας», υπογραμμίζει, «σχέδιο ελέγχων με βάση risk analysis το οποίο θα τροφοδοτείται και από τις καταγραφές των κρουσμάτων, στήριξη στις επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στο κόστος προσαρμογής στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και ενεργοποίηση ειδικής γραμμής καταγγελιών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr