«Ποτέ στο παρελθόν στα 40 χρόνια της ένταξής της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια να έχει για 7 χρόνια 72 δισ. που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αναπτυξιακών επιλογών, τα οποία είναι μπροστά μας και θα πρέπει να σκεφτούμε πιο πολύ το τί πάει πού, παρά το ύψος των πόρων το οποίο είναι δεδομένο και πολύ γενναιόδωρο» πρόσθεσε.
«Το έχω πει πολλές φορές ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η ακινησία και ο ευδαιμονισμός. Κάθε φορά που ως ευρωπαϊκές κοινωνίες, ως κράτη μέλη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα θέματα, κρίσεις, προκλήσεις, δυσκολίες, τότε είναι που όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αξία της συνεργασίας τα ξεπερνάει όλα. Αυτό συνέβη και τώρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
«Είχαμε μια πρώτη φάση, τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου λίγο... πολυφωνίας αν όχι κακοφωνίας, όπου τα κράτη-μέλη πήραν μια λογική "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", γιατί δεν τους είχε ξανασυμβεί τέτοιου είδους κρίση και δυσκολία, αλλά πολύ γρήγορα το ξεπεράσαμε, άρχισε η σύγκλιση, η οποία κατέληξε και στην απόλυτη συνεργασία και, μάλιστα, σε μεγάλα άλματα ολοκλήρωσης, όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης, και η μαζική συλλογική αγορά εμβολίων για όλους τους Ευρωπαίους» τόνισε.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης. ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «για πρώτη φορά εισάγει στην κοινοτική έννομη τάξη αυτήν την έννοια του κοινού δανεισμού με κέντρο βάρους τον κοινοτικό προϋπολογισμό που, όπως ξέρετε, είναι απόλυτα ισοσκελισμένος, αλλά όχι μόνο για τη σύλληψη του και το πρωτοφανές ύψος των πόρων, αλλά και για τη λειτουργία του, η οποία έχει πια αποφασιστεί ότι θα εδράζεται σε πολύ ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας, σεβασμού του κράτους δικαίου και την πολιτική του στόχευση. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το πώς θα εξελιχθεί το ταμείο ανάκαμψης την επόμενη χρονιά» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε πως η «γεωπολιτική προβολή της Ευρώπης δεν επετεύχθη στο ύψος των προσδοκιών και των φιλοδοξιών που είχαν.
«Ήταν μια χρονιά αναπόφευκτα δύσκολη, όχι μόνο λόγω πανδημίας, αλλά και των αμερικανικών εκλογών και της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην περιοχή μας. Του χρόνου αλλάζουν πάρα πολλές από αυτές τις παραμέτρους. Η νέα αμερικανική διοίκηση, η διοίκηση Μπάιντεν, είναι μια διοίκηση με ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση σε ένα πολυμερές σύστημα συνεργασίας. Θα έχουμε περισσότερους φίλους και συμμάχους στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, που δεν είχαμε, ας μην γελιόμαστε, τα τελευταία 4 χρόνια», σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr