Σχετικά με την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το λελογισμένο άνοιγμα που θα κάνουμε δεν θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα».
Τόνισε πως μέχρι τις γιορτές θα υπάρξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ τα οικογενειακά τραπέζια τις γιορτές θα είναι το πολύ με 9 άτομα.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο και στη συνέχεια τα σχολεία (μετά τις 7 Ιανουαρίου). Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια, ωστόσο, είπε πως η διασκέδαση θα αργήσει πολύ να ανοίξει.
«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά, το πιο πιθανό είναι ότι (η νυχτερινή διασκέδαση) δεν θα λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού» δήλωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων καταγραφής κρουσμάτων, τονίζοντας ότι αυτή υπονομεύει τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν.
«Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής» τόνισε. Ποτές τα δεδομένα δεν είναι τέλεια, αλλά έχουμε καλά δεδομένα και με βάση αυτά παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι, υπογράμμισε.
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, και με βάση τη σημερινή γνώση, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ίσως έπρεπε να κλείσει η Θεσσαλονίκη ίσως μία εβδομάδα νωρίτερα «αλλά τότε δεν υπήρχαν αιτήματα να κλείσουμε».
Εμβόλιο
Για το εμβόλιο ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας» και εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο και «εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας» και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Το εμβόλιο «θα το κάνω πρώτος, ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και -γιατί όχι- με τους πολιτικούς αρχηγούς» δήλωσε.
Οικονομία
Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, σημείωσε το 2021 θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, να επουλώσουμε τις πληγές.
"Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Η προοπτική της οικονομίας ήταν πολύ δυναμική πριν από την πανδημία. Οι αγορές αναγνωρίζουν και τώρα την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας", σημείωσε και εκτίμησε πως αυτό θα φανεί μετά τους 3 πρώτους μήνες του 2021.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, όμως, πως πέρα από το γενικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες για όσο χρειαστεί.
"Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες πως το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το πακέτο οικονομικής στήριξης κράτησε δυνατή την αγορά. Η ύφεση προφανώς και θα αφήσει πληγές, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καταφέρουν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν.
Θα αξιολογήσουμε την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρηματιών, που θα πέσουν μαζεμένες", σημείωσε, αλλά απέφυγε να μιλήσει για διαγραφές χρεών. Σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν πρόκειται να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.
«Μια ύφεση 9% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές», είπε για να σημειώσει ότι «οι επιχειρήσεις σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις», και πως μέριμνα της κυβέρνησης ήταν να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων θα επαναξιολογηθεί όταν πρέπει, ενώ χαρακτήρισε «τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο ανάκαμψης».
Επανέλαβε δε το ότι η Ελλάδα ποντάρει πολλά στο Ταμείο Ανάκαμψης: "Θα ξεπεραστούν τα εμπόδια της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και θα έχουμε εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2021", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για να απορροφήσει τα κονδύλια.
Ελληνοτουρκικά
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται στο προσκήνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως έφτασε η ώρα για κυρώσεις, καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία δεν επιδιώκει ειλικρινή διάλογο. Επανέλαβε πως η Ελλάδα από τη μεριά της μπορεί και τώρα να προσφύγει σε διάλογο, αλλά εκτίμησε πως η Τουρκία δεν έχει τέτοια πρόθεση.
Για το λόγο αυτό εξέφρασε την άποψη πως η ΕΕ θα στείλει ηχηρό μήνυμα αυτή τη φορά στον κ. Ερντογάν, χωρίς, όμως, να θέλει να προεξοφλήσει τις αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. «Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα» εξήγησε.
Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκιάς να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr