Η υπόθεση αφορούσε, την κατοχή του ξενοδοχείου, ιδιοκτησίας της Αλίκης Παπαχελά, για πάνω από τρία χρόνια από μετανάστες και μια ομάδα «αλληλέγγυων» που τους συμπαραστέκονταν ενεργά.
Όπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, οι ελληνικές αρχές έδειξαν αδικαιολόγητη αδιαφορία και ανοχή, έναντι των καταληψιών του ξενοδοχείου, κατά την περίοδο Απρίλιος 2016-Ιούλιος 2019, όπου παρέμεναν στο ξενοδοχείο, χωρίς οι καταγγελίες της ιδιοκτήτριας να εξετασθούν.
Διαταγή έξωσης των καταληψιών και ανακτηση της κατοχής του ξενοδοχείου, από την νομιμη ιδιοκτήτρια του, δεν εκδόθηκε ποτέ, αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.
Εκείνη την περίοδο η κα Παπαχελα αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της για να καλύψει τα χρέη, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κατοχής του ξενοδοχείου της από τους καταληψίες (φόροι, λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού ρεύματος) προκειμένου να αποφευχθούν ποινικές διαδικασίες.
Το ΕΔΑΔ έκρινε ειδικότερα ότι, οι αρχές θα έπρεπε να έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ιδιοκτήτριας για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, για να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση.
Ωστόσο, καταλήγει η απόφαση, παραμένοντας ανενεργές για πάνω από τρία χρόνια, οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν μια κατάσταση που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην περιουσία των αιτούντων και δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος της κοινότητας και των απαιτήσεων για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 300.000 ευρώ για απώλεια χρηματική ζημιά, 10.000 ευρώ στην κυρία Παπαχελά για μη χρηματική ζημιά και 2.500 ευρώ για δικαστικα έξοδα.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr