Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, σημειώνει:
«Από χθες έχει ανοίξει η πλατφόρμα μέσα από την οποία πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου όλοι οι δανειολήπτες των οποίων οι υποθέσεις είναι εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και υπάρχει χρόνος για να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον κάθε δανειολήπτη. Αν τώρα συνεχιστεί το lockdown θα υπάρξουν αντίστοιχες πρόνοιες για τη συλλογή των δικαιολογητικών.
Όλες οι περιπτώσεις θα εκδικαστούν μέσα στο 2021. Τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν πάνω από 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.
Θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν υπαχθεί στην παλαιά ρύθμιση του νόμου Κατσέλη να μπουν στη νέα πλατφόρμα. Δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων, εικάζεται ότι είναι ανάμεσα σε 40 και 60 χιλιάδες» τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Νέο οικογενειακό δίκαιο: Γονική μέριμνα, όχι συνεπιμέλεια
Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:
«Το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα είχε αναμορφωθεί για τελευταία φορά το 1983. Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε πολύ έντονα φαινόμενα χρησιμοποίησης των παιδιών στην αντιπαράθεση των γονέων που χώριζαν.
Εδώ και ένα χρόνο επεξεργαζόμαστε αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και κυρίως στις σχέσεις γονέων και παιδιών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν νέο κανόνα δικαίου και να διασφαλίσουμε τα πραγματικά δικαιώματα του παιδιού.
Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθέτηση που προτείνουμε και μέσα από την οποία προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα στους γονείς που χωρίζουν. Διασφαλίζεται η από κοινού και από τους δύο γονείς γονική μέριμνα (ένας όρος ευρύτερος που περιέχει και την συνεπιμέλεια).
Διασφαλίζεται η τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του χρόνου επικοινωνία του παιδιού και με τον άλλο γονέα. Θα κυμαίνεται από το μισό χρόνο έως το ένα τρίτο του χρόνου με τον άλλο γονέα.
Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στο μεγάλωμα του παιδιού, όπως π.χ. η αλλαγή της μόνιμης κατοικίας θα λαμβάνονται από κοινού».
Τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου οι αλλαγές αυτές θα έχουν γίνει νόμος του κράτους εκτίμησε ο κ. Τσιάρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr