Απεύθυνε μάλιστα πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολίτες ξένων χωρών) ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται ήδη, στο δρόμο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, «Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Ίσως αλλάζει -τολμώ να πω- και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί» τόνισε και φυσικά αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε όσους επιθυμούν να επαναπατριστούν.
Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία απασχολεί ήδη τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και δίνει σειρά κινήτρων για την αντιστροφή του brain drain, την προσέλκυση επενδύσεων και την πρόσκληση πολιτών ξένων χωρών για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε αποφασίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της και οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν στη χώρα μας, πιθανώς, να μην επαρκούν. Και αποφασίσαμε και θα νομοθετήσουμε εντός της εβδομάδας κάποια πιο συγκεκριμένα κίνητρα σχετικά με την φορολογική μεταχείριση, όσων ήταν τα τελευταία χρόνια φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού και επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας τον επόμενο χρόνο: Μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν έρθετε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί, σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην πατρίδα μας. Είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουμε αυτήν την κρίσιμη χρονιά -που πιστεύω ότι μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα- να προσελκύσουμε στην πατρίδα μας και ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο τόσο χρειαζόμαστε».
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση έθεσαν σειρά ερωτημάτων στον Πρωθυπουργό. Ο Αυγουστίνος Γαλιάσσος, που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και πήρε πρώτος το λόγο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μισθό που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος στη χώρα μας, ενώ ο Σπύρος Καββαδίας που είναι ορκωτός λογιστής σε πολυεθνική εταιρεία στην Ελβετία, επεσήμανε το ζήτημα της σταθερότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Χαρακτήρισε θετικό βήμα τη μείωση της φορολογίας, ζητώντας αυτό να εφαρμοστεί όχι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, αλλά και για όλους όσοι θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις. Όπως πρότεινε ο κ. Καββαδίας, αυτό μπορεί να γίνει με τη διευκόλυνση χορήγησης δανείων, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στα μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που θα έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.
Η σταθερότητα, το οικονομικό και η προοπτική ήταν και για τον Νίκο Κουτρή το τρίπτυχο για να επιστρέψει κάποιος στη χώρα μας. Ο κ. Κουτρής, που έφυγε το 2015 για την Ιρλανδία όπου εργάζεται στο δίκτυο LinkedIn, κλείνοντας δύο επιχειρήσεις στη χώρα μας λόγω της επιβολής των capital controls, τόνισε πως οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό θεωρούν τον εαυτό τους, πολίτες του κόσμου και ότι η πρόσκληση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο αυτούς, αλλά και επιχειρήσεις που προσφέρουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Άλεξ Φουρλής που εργάζεται στο Λονδίνο και έφυγε όπως είπε από τη χώρα το 2015, έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το δύσκολο είναι από που θα ξεκινήσεις. Κλειδί είναι οι επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές θέσεις εργασίας. Όποιος θέλει να επιστρέψει κοιτά που θα δουλέψει και τι χρήματα δίνουν οι εταιρίες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες, ώστε η μία επένδυση να τροφοδοτεί την άλλη», σημείωσε ο κ. Φουρλής, ο οποίος εκτίμησε ότι μια τέτοια προσπάθεια θέλει χρόνο και όχι ανατροπές που προκύπτουν μετά από εκλογές.
«Τα φορολογικά κίνητρα είναι εντάξει, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πως θα μας αντιμετωπίζει το κράτος», τόνισε ο Έκτορας Χανδακάς που εργάζεται στη Γαλλία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χανδακάς, αυτό που θέλει κάποιος για να επιστρέψει στην Ελλάδα, είναι αξιοκρατία και ένα κράτος σύμμαχο. «Τα έχουμε καταφέρει με πολύ δουλειά, αλλά και ένα κλίμα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα. Θέλουμε μια αξιοπρεπή δουλειά με εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μια συνάντηση σε δημόσια υπηρεσία, έγινε εύκολη η ενσωμάτωσή μας εδώ», μετέφερε από την Ιταλία τη δική του εμπειρία ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο για εταιρεία γνωστής μπύρας με έδρα τη Δανία. Ο κ. Καραφυλλίδης ανέφερε πως η ψηφιακή υποδομή μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε το φορολογικό καθεστώς να ισχύσει και για ανθρώπους που θα έρθουν να μείνουν στη χώρα μας και να προσφέρουν την εργασία τους σε ξένες αγορές.
Την Ελλάδα ως χώρα διαμονής εργαζομένων που προσφέρουν έργο ή εξελίσσουν μεγαλύτερα projects για το εξωτερικό συνέστησε και η Ελομίδα Βισβίκη από τη Νέα Υόρκη, η οποία με τον Αμερικανό σύζυγό της, σκοπεύουν να προτείνουν στους εργαζόμενους της εταιρείας τους να έρθουν στη χώρα μας. “Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει κάνει τεράστιους προόδους στην Ελλάδα, για να βρουν άκρη αυτοί που θα έρθουν να εργαστούν εκεί”, ανέφερε η κα Βισβίκη.
Από τη Σουηδία, η Μελίνα Γαλεάδη ενημέρωσε, πως άνοιξε τη δική της επιχείρηση εκεί, μέσα σε μια μέρα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στις δομές που δημιουργήθηκαν με γρήγορα βήματα στην Ελλάδα, λόγω του Covid, τόνισε πως θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που απαιτούνται με βάση τις τάσεις για τα επόμενα χρόνια (όπως η αειφόρος ανάπτυξη) που αναπτύσσονται διεθνώς.
Το θέμα της στήριξης των οικογενειών των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα έθιξε και η Ελένη Καραμαλέγκου που εργάζεται σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο του Λονδίνου ως επικεφαλής των Social Media. Πιο συγκεκριμένα, η κα Καραμαλέγκου επεσήμανε το ζήτημα της στήριξης στη φύλαξη των παιδιών, αλλά και της εκπαίδευσής τους, ειδικά στο θέμα της γλώσσας. Επίσης αναφέρθηκε και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχονται από εταιρείες του εξωτερικού. “Για να επιστρέψει κάποιος θα πρέπει να εξασφαλίσει την καθημερινή αλλά και τη μακροπρόθεσμη ποιότητα της ζωής του”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Το θέμα της ποιότητας ζωής τέθηκε από σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, όπως από την Μαρία Κατσαρού που έχει δική της εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία όμως είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα. Η κα Κατσαρού αναφέρθηκε στις δομές και στο Σύστημα Υγείας. Στο ζήτημα των δομών αλλά και των υποδομών στάθηκε και ο Γιάννης Ζαφείρης, ο οποίος εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε γνωστή πολυεθνική εταιρία με έδρα την Ελβετία.
Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που αναφέρθηκε και στο προσωπικό του παράδειγμα, καθώς και ο ίδιος είχε επιστρέψει πριν λίγα χρόνια, μετά από πολυετή παραμονή στο εξωτερικό για να εργαστεί στη χώρα μας. Ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως τα φορολογικά κίνητρα που θεσμοθετούνται αφορούν όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr