Ελλάδα και Κύπρος πίεσαν στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής να πετύχουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η Γαλλία υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο, οι αντιστάσεις της Γερμανίας αποδείχθηκαν ανυπέρβλητες. Έτσι, η Ελλάδα πήρε μόνο κάποιες θετικές διατυπώσεις στα κείμενα συμπερασμάτων των Συνόδων, αλλά επί της ουσίας η Τουρκία την έβγαλε λάδι. Υπήρχε πίεση για επίλυση των διαφορών με διάλογο και επανεξέταση των δεδομένων σε Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η έξαρση της κόντρας Γαλλίας-Τουρκίας αλλάζει τα δεδομένα. Ιδιαίτερα οι προσωπικές επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα.
Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πως αυτή τη φορά δεν μπορούν να κάνουν τα... στραβά μάτια. Η Γαλλία από την Τρίτη έκανε μάλιστα τις πρώτες αναφορές για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία και από την κυβέρνηση Μακρόν διατυπώνεται η πρόθεση να τεθεί το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο.
Θυμίζουμε πως την Πέμπτη υπάρχει προγραμματισμένη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρείται βέβαιο πως θα θέσει το θέμα της Τουρκίας. Και είναι βέβαιο πως θα τον... σιγοντάρουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.
Το ενδεχόμενο να αποφασιστούν κυρώσεις σε αυτή τη Σύνοδο δεν είναι πολύ πιθανό, καθώς προέχει η έξαρση της πανδημίας, ωστόσο, φαίνεται πως πλέον δρομολογείται και μία (επιτέλους) σοβαρή συζήτηση για την Τουρκία και τις προκλήσεις της που έχουν ξεπεράσει τα όρια.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της Ελλάδας, που μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένη από τη σύγκρουση Μακρόν-Ερντογάν.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr