Όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος επρόκειτο να ψηφιστεί την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πως με τον τρόπο αυτό "αναγκάζει" την κυβέρνηση να συζητήσει σε επίπεδο αρχηγών ένα νομοσχέδιο, που ήταν προγραμματισμένο να περάσει χωρίς ιδιαίτερη προβολή.
Αναγγέλλοντας την πρωτοβουλία ο κ.Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, να αναγκαστεί να έρθει ο κύριος Μητσοτάκης που κρύβεται σήμερα» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος πως προς τα κυβερνητικά έδρανα πως «δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες σαν τους κλέφτες».
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως έχει να κερδίσει από επέκταση της συζήτησης.
Προκαλείται βέβαια και μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, σε μία δύσκολη στιγμή και για την κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως μπορεί να κερδίσει πόντους, την ώρα πάντως που κυβερνητικές κάνουν λόγο για ένα "πυροτέχνημα απόγνωσής" από τη μεριά του κ. Τσίπρα που βλέπει τις αντιπολιτευτικές του τακτικές να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως στη Βουλή το επόμενο τριήμερο αναμένεται θερμό και εκτιμάται πως οι τόνοι θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr