Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν στην Πολιτική Αγωγή για τις δηλώσεις που κάνει εκτός της αίθουσας, χαρακτηρίζοντας ηθικά ανεπίτρεπτη τη στάση τους, η οποία όπως είπαν παραβιάζει των κώδικα δικηγόρων. Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «περιοδεύοντα θίασο» τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, που έχει κατακλείσει όπως είπε τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που όπως είπε, την άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει ότι η εισαγγελέας πρότεινε αναστολές αλλά η ίδια ξέρει πως η πρόεδρος δεν θα δεχτεί την πρόταση. «Σας τα λέω αυτά γιατί σας εκθέτουν», είπε ο κ. Μιχαλόλιας.
Ο έτερος συνήγορος κ. Παπαδέλης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος «έχει ετοιμάσει και το κελί στο Δομοκό», ενώ κατήγγειλε ότι άγνωστοι του έστειλαν μήνυμα στο twitter, ότι η κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να έχει την τύχη που είχε η εισαγγελέας Ανδρουλιδάκη».
Επέμεινε η εισαγγελέας για τις αναστολές
Απάντηση στο θέμα μείζονος αμεροληψίας που έθεσε η πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής έδωσε η Εισαγγελέας, υποστηρίζοντας πως δεν απέκρυψε τίποτα, ούτε για τους καταδικασθέντες που έχουν «λερωμένα» ποινικά μητρώα ούτε για τον Γιάννη Λαγό και την παραβίαση των περιοριστικών όρων. Παράλληλα επέμεινε στην αρχική της πρόταση για αναστολή εκτέλεσης των ποινών και υποστήριξε ότι δέχθηκε επιθέσεις με «ανήθικους χαρακτηρισμούς».
Η κ. Οικονόμου είπε ξεκινώντας πως επιθυμεί να απαντήσει «στα ερωτήματα που θέσατε με ιδιαίτερα έντονο ύφος στην εισαγγελέα της έδρας».
Η εισαγγελέας, αφού διάβασε όλη τη διάταξη για τη χορήγηση ανασταλτικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν καταργηθεί τα άρθρα που αναφέρονται σε υπότροπους εγκληματίες, έχοντας παραμείνει μόνο για ορισμένα εγκλήματα. Επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στους καταδικασμένους σε κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Λαγού, ασχέτως εάν ο ίδιος το ζήτησε ή όχι, είναι σύμφωνη με τον Νόμο, καθώς όλοι οι καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πληρούν τις προδιαγραφές του Νόμου. Υποστήριξε επίσης, ότι η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 δεν αφορά -όπως είπε- εκρηκτικούς μηχανισμούς και έκρηξη.
Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα. Η εισαγγελέας ανέγνωσε το βούλευμα που εκδόθηκε το 2015, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός για παραβίαση περιοριστικού όρου, καθώς και αυτό που εκδόθηκε δύο μήνες μετά, που αντικατέστησε την κράτηση, κρίνοντας πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είχε πεποίθηση ότι παραβίασε τους όρους.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν λάβει τον λόγο η κ. Οικονόμου, στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα με το οποίο επέστρεψε στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός το 2015, το οποίο εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά τη χτεσινή εντολή της προέδρου. Η κ. Οικονόμου σε έντονο ύφος είπε προς το δικαστήριο: «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως έδρας και ποια στοιχεία απέκρυψε;».
Στη συνέχεια, η κ. Οικονόμου καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει, λέγοντας ότι «η Πολιτική Αγωγή παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και καταφέρεται με δηλώσεις της και συκοφαντικές εκφράσεις της, κατά της εισαγγελέως έδρας». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιούν σε βάρος της «ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς».
Το αίτημα που υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο δικαστήριο
Αίτημα να διαλευκάνει το δικαστήριο, μέσω των άρσεων τηλεφωνικού απορρήτου, συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνομιλίες δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, υπέβαλε στο δικαστήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Εφετείο. Ο πρώην βουλευτής προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα, από τα οποία όπως υποστηρίζει, μέσω των άρσεων τηλεφωνικών απορρήτων προκύπτει ότι δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα και συγκεκριμένα στις 16/9/2013 «ανώτατος κυβερνητικός παράγων, εξ απορρήτων σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μιλάει δύο φορές με πρόσωπο, το οποίο στη συνέχεια μιλάει με τον Γιώργο Ρουπακιά».
Σύμφωνα με τον κ. Κασιδιάρη, τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 και οι συνομιλίες τους επανέρχονται δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, «ο ανώτατος κυβερνητικός παράγων, που είναι σήμερα βουλευτής», πρέπει να έρθει στο δικαστήριο να καταθέσει «τι έλεγε με τον άνθρωπο που συνομιλούσε με τον δράστη της δολοφονίας».
Ο κ. Κασιδιάρης αναφέροντας τα στοιχεία των δύο συνομιλούντων, ζήτησε να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα. Όπως είπε «το δικαστήριο έπρεπε να έχει διερευνήσει αυτή την υπόθεση. Ζητώ, έστω και αυτή την κρίσιμη ώρα, το δικαστήριο να διερευνήσει αυτό το θέμα, διότι έχει χρέος να αποδείξει όχι μόνο τον ένοχο, αλλά και τον αθώο».
Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση και ότι έχει αποδοκιμάσει τη δολοφονία Φύσσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr