Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου είπε πως η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη, καθώς κατάφερε να βάλει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ατζέντα της Συνόδου, παρότι αρχικά δεν ήταν προγραμματισμένο να υπάρξει τέτοια συζήτηση.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ΕΕ στο κείμενο συμπερασμάτων αποδοκιμάζει τις τουρκικές ενέργειες και επαναλαμβάνει όσα είχε συμφωνήσει πριν από δύο εβδομάδες στην προηγούμενη Σύνοδο (2 Οκτωβρίου). Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου η Ευρώπη είχε τονίσει πως θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις, αλλά αντίθετα θα υπάρξει επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς τον ερχόμενο Δεκέμβριο και τότε θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να επιβληθούν κυρώσεις ή όχι.
«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Εμπάργκο όπλων
«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνέχισε:
«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εκφράζω την ευχή μου ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοιού θα πάνε καλύτερα και το Δεκέμβριο θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες».
Για το Brexit
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κεντρικό θέμα συζήτησης της Συνόδου που ήταν το Brexit: «Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα. Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής» ανέφερε.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr