Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει ξανά ερευνητικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζουμε πως το να απομακρυνθεί το Oruc Reis ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Η Τουρκία, ωστόσο, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δοκιμάσει και πάλι τα όρια της Ελλάδας.
Η νέα Navtex για το Oruc ReisΗ νέα Navtex για το Oruc Reis αφορά περιοχή νότια του Καστελόριζου (7,5 μίλια απόσταση), έως τις 22 Οκτωβρίου. Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.
Αντίδραση του ΥΠΕΞ
Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα στα παραπάνω. Χαρακτηρίζει αναξιόπιστη την Τουρκία και την καλεί να αποσύρει άμεσα τη Navtex. «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αντι-Navtex από την Ελλάδα
Στη συνέχεια, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr