Με χθεσινή του απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Επίτροπος, δηλώσει ανερυθριάστως και ευθαρσώς ότι «Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει».
Πέρα δε από τα «θεωρητικά» που αναφέρει, για το τι έχει τονίσει (sic) η ΕΕ στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται, ο Επίτροπος «διαβεβαιώνει» ότι:
-Διερευνά περαιτέρω τρόπους, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών σε θέματα που δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ επίσης επεξεργάζεται επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ως αποτέλεσμα των τουρκικών ενεργειών, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Στην από 15 Ιουνίου 2020 ερώτηση του προς την Κομισιόν, ωστόσο, ο έλληνας ευρωβουλευτής, είχε καταστήσει σαφές ότι:
-Η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της αλλά δεν έχει συνυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συνεχίζει την κλιμάκωση των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πρόσφατα παρουσίασε πάλι τους γνωστούς χάρτες με τους οποίους αποκλείει και το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και εξαφανίζει το Καστελόριζο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ: «Όταν έρθουν εδώ (εντός της ελληνικής ΑΟΖ) τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες».
Αμφίβολο είναι, αν θα προσδώσει ικανοποίηση στους κυβερνητικούς ευρωβουλευτές, η απάντηση του Επιτρόπου, που «σπρώχνει» Ελλάδα και Τουρκία σε διάλογο καλή τη πίστεο, για οριοθέτηση ΑΟΖ και ....Υφαλοκρηπίδα.
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (24.9.2020)
«Ενώ η προσχώρηση στις διεθνείς συνθήκες αποτελεί κυρίαρχη επιλογή, η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά.
Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει.
Δυστυχώς, η κλιμάκωση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αντιβαίνει στα συμφέροντα της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί.
Όσον αφορά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο θάλασσα, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Σε συνέχεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου 2020, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος διερευνά περαιτέρω τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών σε θέματα που δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ επίσης επεξεργάζεται επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ως αποτέλεσμα των τουρκικών ενεργειών, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr