Με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ανατολική Μεσόγειο είχε αρχίσει να διαφαίνεται συμφωνία, η οποία και επισφραγίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. Όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών.
Ο τόπος του νέου γύρου δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, εκτός απροόπτου θα είναι η Κωνσταντινούπολη, καθώς ο προηγούμενος, 60ος γύρος διερευνητικών επαφών, είχε γίνει στην Αθήνα το 2016. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή. Ο χρόνος έναρξης των συνομιλιών, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια.
Η συμφωνία είχε, πάντως, «κλειδώσει» εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο, απέμεναν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να ξεκαθαρίσει σε μία τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επίσημη ανακοίνωση.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ πήρε τη σκυτάλη μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης και πλέον το πιθανότερο είναι πως οι διερευνητικές συνομιλίες (και όχι διαπραγματεύσεις, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας) θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που λόγω κρούσματος κορονοϊού στο περιβάλλον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναβλήθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα επέλεξε να ανακοινώσει τη συμφωνία για να δείξει πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σηκώνοντας το γάντι που είχε ρίξει νωρίτερα ο Ερντογάν, λέγοντας πως η Αθήνα καθορίζει τις εξελίξεις.
Οι διπλωματικές ομάδες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επιλέξει τη ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που έχουν στον πυρήνα τους τις θαλάσσιες ζώνες και τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις με την Τουρκία είναι ο έμπειρος πρέσβης, Παύλος Αποστολίδης.
Δίπλα στον κ. Αποστολίδη, έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, επικεφαλής της Ε' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Στους πρέσβεις Αποστολίδη και Κουγιού θα προσφέρουν πολύτιμη αρωγή καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, αναλόγως των θεματικών, και η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη οδικώς, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί στα αεροπορικά ταξίδια προς την Τουρκία, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Έμπειρος διπλωμάτης, γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, ο κ. Απαστολίδης σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Αλλωστε η εμπειρία του ως διπλωμάτης φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.
Ο κ. Αποστολίδης λοιπόν, γνωστός και στους Τούρκους διπλωμάτες, είναι το πρόσωπο -κλειδί για τις επαφές με την Τουρκία. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία, για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη να φτάσει ακόμη και στη Χάγη.
Ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων Τσαγατάι Ερτσιγές, θεωρείται βέβαιο πως θα βρίσκεται στη διπλωματική ομάδα της Τουρκίας, καθώς έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Ενδεχομένως, να έχει στο πλευρό του τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σετζντέτ Ονάλ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr