Οι ηγέτες Γερμανίας και Τουρκίας συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ερντογάν ανέφερε ότι όσο υπάρχει μία ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το CNN Turk, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι «δίκαια και συνεπή» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ στην Τρίτη το απόγευμα είχε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με δηλώσεις του άνοιξε ξανά το παράθυρο του διαλόγου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται ως "διαμεσολαβητής" κοινής αποδοχής και έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες για να "τρέξει" τις εξελίξεις.
Όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, με το τέλος των ερευνών του Oruc Reis ξεκίνησαν οι συνομιλίες για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία. Το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις θα είναι τριμερείς (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία).
Όπως δηλαδή οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο στο Βερολίνο, αλλά διακόπηκαν μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να επαναλειτουργήσει αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πολυπόθητη αποκλιμάκωση, οι κυρώσεις προς την Τουρκία απομακρύνονται και ο διάλογος είναι πια προ των πυλών. Κρίσιμο σημείο πλέον αποτελεί η ατζέντα του διαλόγου, με την Τουρκία να επιθυμεί να ανοίξει τη... βεντάλια, σε αντίθεση με την Ελλάδα που επιθυμεί "κλειστή" ατζέντα για τις θαλάσσιες ζώνες.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr