Κατά την τοποθέτηση της, η πρόεδρος της Κομισιόν, στάθηκε στην αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ένα θετικό βήμα στην πορεία των τεκταινόμενων στο γεωπολιτικό πεδίο.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες» προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβαση στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, μακριά από τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.
«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Η αναφορά της κυρίας φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία έχει ως εξής:
Η Τουρκία είναι σημαντικός γείτονας ωστόσο παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια προβληματική περιοχή, είναι σημαντικός οικονομκός και εμπορικός εταίρος και φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της
Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη μας μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος αυτή είναι η μόνη λύση
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων που θα μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε τρίτο κράτος η κυρία φον ντερ Λάιεν πρότεινε να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νόμο για αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr