Όπως αναμενόταν, Μισέλ και Μητσοτάκης, συνομίλησαν για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο φυσικά την εξεύρεση λύσης για αποκλιμάκωση και διάλογο που αποτελεί και την επιθυμία της ΕΕ, πριν αναγκαστεί να φτάσει σε κυρώσεις, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, αρκεί βέβαια να πάψουν οι μονομερείς ενέργειες από τη μεριά της Άγκυρας.
Αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία». Ωστόσο, τόνισε ότι «μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλλασας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».
Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Άγκυρα οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» και τόνισε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό ζήτημα που επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα με την πυρκαγιά στη Μόρια. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε περισσότερη στήριξη από την ΕΕ.
Το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Σαρλ Μισέλ.
«Η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην έμπρακτη συμπαράσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο αναδεικνύουν πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Μόρια έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια. Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει πως «η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος».
Μισέλ: Αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα και Κύπρο
Με το μεταναστευτικό ξεκίνησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχολιάζοντας πως «το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».
Ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Λέσβο, ώστε να δει ποια είναι η κατάσταση και «τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες».
Για το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις με την Τουρκία ανάφερε πως θα είναι το βασικό θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr