«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση». Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, να καθίσει στο τραπέζι για τη μία διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που θα έχουμε ενδείξεις έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τους εξοπλισμούς, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ολιστικό και φιλόδοξο το πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας, τονίζοντας ότι είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, έχοντας παράλληλα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα ένεκα των νέων θέσεων εργασίας που προσφέρει.
«Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά το ζήτημα είναι κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό τους για αυτό και επιμένω στις 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στα Rafale σημείωσε πως θα αντικαταστήσουν τα μιράζ. Τα πρώτα αεροσκάφη ελπίζουμε να έχουν φτάσει στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022 ανέφερε. Αναφορικά με τις φρεγάτες είπε ότι υπάρχει απόφαση για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση εισηγήσεις του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ. Πιο συγκεκριμένα επανέλαβε ότι θα υπάρξει αγορά με 4 νέων φρεγατών και αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ που ήδη έχει το Π.Ν. , χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος της δαπάνης ούτε την προέλευση των νέων πλοίων.
Σε σχέση με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε την στρατηγική σχέση με το Παρίσι σημείωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο ανέφερε ότι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας προβλέπει την αμυντική συνδρομή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτους. «Εύχομαι να μη χρειαστεί βέβαια» έσπευσε να τονίσει.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr