Με την από 26 Ιουνίου 2020 ερώτηση του, ωστόσο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, έθετε το θέμα στις σωστές του βάσεις, υπογραμμίζοντας ότι:
- Στις 25 Μαρτίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας με όρο την εκ μέρους της εκπλήρωση σημαντικών προϋποθέσεων, όπως η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.
- Οι νόμοι, όμως, που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, δημιουργούν ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.
- Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών θίγεται το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία και προκαλούνται νομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Αλβανίας, καθώς παρέχονται υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου που υποκαθιστούν ακόμη και τη δικαιοσύνη, με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες.
- Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που με τις συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούνται στην οριστική απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες.
Στην σημερινή του απάντηση, όμως, ο Επίτροπος «ομολογεί» ότι το θέμα είναι εκτός των άμεσων ενδιαφερόντων της Κομισιόν, αφού αναφέρει ότι η καταρτίζει τώρα την ετήσια εκτίμησή της, στην οποία αξιολογούνται τα ζητήματα αυτά και η εκτίμηση αυτή θα δημοσιευτεί αργότερα εντός του 2020.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Várhelyi,εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4.9.2020)
«Η Επιτροπή αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και στο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στο δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αποτελεσματικής έννομης προστασίας και στην απαγόρευση των διακρίσεων για εθνοτικούς λόγους.
Μέσω της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την παγίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και ενθαρρύνει την Αλβανία να διασφαλίσει την κατοχύρωση των εν λόγω δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Επιτροπή καταρτίζει επί του παρόντος την ετήσια εκτίμησή της, στην οποία αξιολογούνται τα ζητήματα αυτά και αναφέρεται η σημειωθείσα πρόοδος. Η εκτίμηση αυτή θα δημοσιευτεί αργότερα εντός του 2020.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την πρόοδο στους ως άνω τομείς στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr