Ο Πρωθυπουργός θέτει το πλαίσιο διαλόγου που επιθυμεί η Ελλάδα και δηλώνει πως δεν αποδέχεται ούτε την προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά ούτε και τις βεβιασμένες κινήσεις από τη μεριά του ΝΑΤΟ.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είναι το μήνυμα των έξι λέξεων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα εστάλη στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κινέζο πολιτικό και μπροστά στις κάμερες τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Είχε έτσι την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις ελληνικές θέσεις.
«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασίσων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαικο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινούν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».
«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης
Πρόκειται για την ελληνική θέση που εκφράστηκε από το βράδυ της Πέμπτης και όπως γράψαμε στο Reporter αποτελεί την "εθνική γραμμή" και την προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα για οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία.
Η θέση αυτή προέκυψε ξεκάθαρα μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να ανακοινώσει "τεχνικές συνομιλίες" Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι που διέψευσε άμεσα η ελληνική πλευρά, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr