Η Τουρκία επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για επιθετική τακτική που δεν ευνοεί τον διάλογο, καθώς η ΕΕ πιέζει για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε στην Άγκυρα πως αν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν υπάρξει "αποσυμπίεση" της κατάστασης, θα προχωρήσει σε κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε έναν διπλωματικό ελιγμό δηλώνοντας έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά παράλληλα οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έναντι της χώρας μας.
Τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου κατηγόρησαν την Ελλάδα για "στρατικοποίηση" του Καστελόριζου, ενώ το τουρκικό πρακτορείο επισημαίνει την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε δημοσίευμά του στα αγγλικά, μάλιστα, αναφέρει πως η παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις.
Το άρθρο έχει τίτλο «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με την στρατικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου» και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Αθήνα επιμένει να ενεργεί ενάντια στο καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εξοπλίζοντας τα από τη δεκαετία του 1960».
Στον χάρτη που συνοδεύει το infographic, παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που η Τουρκία θεωρεί πως παράνομα διατηρεί η Ελλάδα στρατιωτικές δυνάμεις. Επισημαίνονται δε σημεία από τη συνθήκη της Λωζάνης και του Παρισιού, στα οποία αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στρατεύματα σε νησιά όπως η Λέσβος ή η Ρόδος.
Ασφαλώς, έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο... αυλάκι των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει ανυπεράσπιστα τα νησιά και τα σύνορά της, που είναι παράλληλα και σύνορα της ΕΕ. Το δημοσίευμα, πάντως, δεν έρχεται τυχαία, την ώρα που η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλη, όπως και οι πιέσεις για διάλογο, επί του διεθνούς δικαίου.
Το διπλωματικό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το συγκεκριμένο δημοσίευμα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται μήνας εξελίξεων για την κατάσταση στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο θα λήξει αυτή η μακρά περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ελλάδα, Τουρκία, αλλά και ΕΕ, με πρωταγωνίστριες τις Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται σε διαρκείς επαφές και συνομιλίες. Κάθε δήλωση, κάθε δημοσίευμα έχει τη σημασία του, καθώς υπάρχει πίεση για να λυθεί το ζήτημα με τις θαλάσσιες ζώνες. Στο τέλος Ιουλίου είχε διαφανεί λύση, αλλά η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου άλλαξε τα δεδομένα. Η Τουρκία αντέδρασε και τραβάει το σχοινί. Πλέον, η νέα διορία είναι μέχρι τη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr