«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που συμπληρώνει τα εξής:
«Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό.»
Μάλιστα για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η υπουργός δηλώνει ότι «οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα». Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.
Παραπληροφόρηση βλέπει η Λ. Μενδώνη
Για... παραπληροφόρηση κάνει λόγο η Λ. Μενδώνη απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα.
«Λυπάμαι ειλικρινά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Δεν διανοούμαι ότι συνειδητά θέλει να δυσφημίσει τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και συνεπώς τη χώρα.
Από αύριο το πρωί, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Μυκηνών λειτουργούν στο καθιερωμένο τους ωράριο. Είμαι στη διάθεση του π. πρωθυπουργού, να τον ξεναγήσω προσωπικά, όποτε εκείνος επιθυμεί. Ώστε, ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει ότι οι Μυκήνες είναι οι πολύχρυσες του Ομήρου…» ανέφερε η υπουργός.
Κίνημα Αλλαγής: Ντροπή και θλίψη
Στο μεταξύ κοινό δελτίο τύπου εξέδωσαν από το Κίνημα Αλλαγής για το θέμα ο βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας
«Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας» αναφέρει το Δ.Τ. που προσθέτει τα εξής:
«Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.
Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.
Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.
Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.
Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:
- Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
- Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
- Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
- Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
- Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
- Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.
Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!
Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τι έγινε στις Μυκήνες;
Σύμφωνα με πληροφορίες χτες, γύρω στη 13:00 ξέσπασε μικρή πυρκαγιά σε έκταση μεταξύ του Θησαυρού του Ατρέα και τις Ακρόπολης των Μυκηνών. Η βλάστηση στο σημείο είναι χαμηλή και οι φύλακες που την αντιλήφθηκαν θεώρησαν ότι θα σβηστεί αμέσως. Κατέφθασαν 2 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία προσπάθησαν να σβήσουν την πυρκαγιά από τον δρόμο, ο όποιος και οδηγεί στην ακρόπολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοπτών μαρτύρων, η παρέμβαση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική καθώς ο αέρας άλλαξε και κινήθηκε σε κοντινή χαράδρα, ῾Χάβο῾, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, η οποία βέβαια μόνο αποψιλωμένη από την βλάστηση δεν ήταν.
Έτσι, η φωτιά πέρασε τα κάγκελα που περιφράσσουν τον χώρο και άρχισε να καίει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Τα πυροσβεστικά που είχαν φτάσει δεν είχαν νερό και οι υπόλοιπες πυροσβεστικές δυνάμεις άργησαν να καταφθάσουν. Επιπλέον τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν μπορούσαν παρά μόνο μέχρι την πύλη να προσεγγίσουν, ενώ μια προσπάθεια να ακολουθήσουν δρόμο που οδηγεί στην πίσω πλευρά της ακρόπολης ήταν αδύνατη γιατί οι πόρτα ήταν μικρή και δεν χωρούσαν τα οχήματα. Η φωτιά πλέον έφτασε μέχρι την κορυφή της ακρόπολης και αν ο αέρας και πάλι δεν άλλαζε θα κινδύνευε να καεί και το αρχαιολογικό μουσείο..
Στο μεταξύ οι φύλακες είχαν ήδη βγάλει τους επισκέπτες έξω από τον χώρο όταν η πυροσβεστική είπε να γίνει η εκκένωση. Πάντως, όπως αναφέρεται, ο χώρος δεν διαθέτει κανένα σύστημα πυροπροστασίας η πυρασφάλειας και οι υπάλληλοι δεν έχουν κάποια εκπαίδευση για αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, καθαρά από τύχη οι φλόγες δεν έκαψαν το μουσείο και δεν πέρασαν πιο κοντά από την πύλη των λεόντων. Σημειώνεται ότι, λόγω κορονοϊού η επισκεψιμότητα στον χώρο είναι περιορισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, όμως, τι θα συνέβαινε αν στον χώρο βρίσκονταν εκατοντάδες επισκέπτες ως είθισται καθώς και λεωφορεία στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου. Ό,τι υπάρχει στον χώρο για να καεί, όπως πουρνάρια, ελιές και δέντρα κάηκαν. Η πυρκαγιά , πάντως, είχε ξεφύγει τόσο, που όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη, ανέμεναν εναέρια μέσα για να την θέσουν υπό έλεγχο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr