Είναι προφανές ότι η διαμόρφωση ενός εθνικού μετώπου είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, κάτι που φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον κρίσιμων, ενδεχομένως και υπαρξιακών διλημμάτων. Δεν πρέπει, βέβαια, να διαφεύγει ότι είναι πρώτη η κυβέρνηση, που καλείται να δικαιολογήσει μια επίσπευση διαδικασίας σε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο για την εθνική θέση χρονικό σημείο, αλλά και πολλά αμφίσημα τμήματα της συμφωνίας, (που εύγλωττα καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρακείμενη στήλη). Άρα αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα καταθέσει στη Βουλή αλλά και το τι θα πει. Βέβαια είναι προφανές ότι θα επιχειρήσει να «βγάλει» στη «σέντρα» την Αξιωματική Αντιπολίτευση αφενός ζητώντας τη σύμπηξη εθνικού μετώπου, κι αφετέρου «υπενθυμίζοντας» ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας έγινε αντικείμενο επεξεργασίας από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ουσιαστικά, δηλαδή, θα πετάξει το μπαλάκι στην πλευρά της αντιπολίτευσης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προώθηση ιδεών που αποτυπώθηκαν στο τραπέζι. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται αφενός να καταδείξει, σε μια κρίσιμη εθνικά περίοδο, όπου πολλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια, τα όποια «ελαττωματικά» σημεία μιας συμφωνίας, που, όμως, και ο ίδιος για χρόνια δούλεψε, κι αφετέρου να «κτυπήσει» πολιτικά την κυβέρνηση. Θα πρέπει δηλαδή την όποια διαφοροποίηση να την τεκμηριώσει, χωρίς όμως να καταφύγει σε λογικές ΝΔ κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, οπότε και ο διχαστικός λόγος λειτούργησε αποτρεπτικά στη δημιουργία εθνικού μετώπου, κάτι που το αναδεικνύει συνεχώς στην αντιπολιτευτική του ρητορική.
Αυτή όμως η άσκηση έχει και μια εσωκομματική προβολή, με την κόντρα πασοκογενών και των παραδοσιακών στελεχών να τροφοδοτείται από το εθνικό ζήτημα.
«Το δίλημμα, πατρίς – θρησκεία ή σύγχρονη ενεργητική εξωτερική πολιτική επίλυσης μεγάλων θεμάτων κατά το πρότυπο των Πρεσπών» μπαίνει μπροστά» αναφέρει με νόημα στο Reporter.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας τις εσωτερικές διχογνωμίες που υπάρχουν. Στο φόντο αυτό οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, στην διευρυμένη σύσκεψη στελεχών και προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει το πρωί. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή συμφωνία, που όπως αναφέρεται δε διαφέρει και πολύ από τη σημερινή, υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η πρόταση της κυβέρνησης. Αυτή είναι η άποψη των 53» αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών. Ωστόσο μια θέση «παρών» φαίνεται να προκρίνεται για λόγους τήρησης ισορροπιών.
Σημειώνεται ότι κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις αρχές Αυγούστου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για άρον-άρον συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα,
Όπως είχε επισημάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις».
«Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» προσθέτει.
«Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας.
«Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας».
Επίσης πριν λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του (στην ΕΦ.ΣΥΝ) αφού ανέφερε ότι η δική του κυβέρνηση διαπραγματευόταν τμηματική Συμφωνία από το 2016 ωστόσο δεν προχώρησε «διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία».
Αναφερόμενος στον 28ο μεσημβρινό, που αποτελεί ένα κομβικό κι αμφίσημο σημείο της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας είπε: «Αν βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει τη περιοχή Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του Oruc Reis που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr