Μεταξύ των νέων μέτρων, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση καλεσμένων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, «μοντέλο» Πόρου με τοπικά lockdown, μάσκες παντού και περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και μπαρ. Υπάρχει δηλαδή η σκέψη, αλλά όχι ακόμα και σχετική απόφαση για κλείσιμο των μαγαζιών από τις 11 το βράδυ.
Παράλληλα, ενδέχεται να μπουν «λουκέτα» σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, νέοι περιορισμοί σε βαφτίσεις και κηδείες, απαγόρευση δεξιώσεων, καθώς και επαναφορά των SMS.
Ωστόσο, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν πολλά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν μπει μία περιοχή σε κανονικό, τοπικό lockdown. Ένα από αυτά, το οποίο φαίνεται να ασπάζονται και οι ειδικοί, είναι το όριο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στα μπαρ.
Δεν αποκλείεται λοιπόν σήμερα, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, να ανακοινωθεί και κάποιο από τα παραπάνω μέτρα μιας και αναμένεται να έχουμε την κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Σε ένα πρώτο δείγμα λήψης μέτρων, σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθίσταται πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά του κορονοϊού στις λαϊκές αγορές τόσο από τους πωλητές όσο και από τους καταναλωτές και το κοινό. Παράλληλα, στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα να τίθεται σε συναγερμό, καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Π.Ε Χαλκιδικής, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 85 κρούσματα του ιού. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σημειώνεται πως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Εύβοια, προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
«Καμπανάκι» από τους επιδημιολόγους
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε το Σάββατο ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ζήτησε υπευθυνότητα απ' όλους και ιδιαίτερα από τους δημόσιους λειτουργούς. Με αφορμή την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics, σε ανάρτησή του στο facebook στάθηκε στο ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη μάσκα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού.
«Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας αναφέροντας, μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1. «Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα, με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης, ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων. «Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr