Η Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους των 177 βουλευτών ΝΔ-ΚΙΝΑΛ (άλλα τρία βρέθηκαν άκυρα) ενέκρινε την πρόταση της κυβερνητικής πλευράς για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού. Στη συνέχεια, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.
Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Τα 8 αδικήματα για τα οποία σύμφωνα με τα πορίσματα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση
5. Απόπειρα Εκβίασης
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
7. Δωροληψία Υπαλλήλου
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)
Θυελλώδης συνεδρίαση με χειρονομίες, ελληνοτουρκικά και αποχωρήσεις
Η συνεδρίαση από το πρωί... μύριζε μπαρούτι και σημειώθηκαν έντονες λεκτικές αψιμαχίες, αλλά δεν έλειψαν και οι χειρονομίες που οδήγησαν στην αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου. Μία από τις "κλασικές" τους κόντρες στο Κοινοβούλιο είχαν επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης.
Στη συνέχεια ο λόγος πήγε στα εθνικά θέματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβαίνει στο βήμα του κοινοβουλίου και να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης. Έθεσε ως προτεραιότητα τα εθνικά θέματα και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει για τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό από τη Βουλή και παράλληλα να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Με το αίτημα της ενημέρωσης συντάχθηκαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει έναν - έναν τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη.
Έτσι, η συνεδρίαση συνεχίστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον ίδιο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει το λόγο και να αρνείται φυσικά τις κατηγορίες. Υποστήριξε πως ουδέποτε παρενέβη για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ επέμεινε πως η Novartis δωροδόκησε πολιτικούς στην Ελλάδα. Δήλωσε σίγουρος πως θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί "στημένη" τη διαδικασία, ωστόσο, ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά που επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ως "πολτιικά υπεύθυνο" για τη δράση του κ. Παπαγγελόπουλου. Αναφέρθηκε, όμως και στα εθνικά θέματα, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας και να χαράξει η Ελλάδα "εθνική γραμμή".
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μία πολύ έντονη ομιλία με σκληρές εκφράσεις για τους πολιτικούς του αντιπάλους σε προσωπικό τόνο.
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας είχαμε την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επίσης σε υψηλούς τόνους, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για "πολιτικές αθλιότητες".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr