Η επιτροπή συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για σημαντικά αδικήματα που αφορούσαν τον πρώην υπουργό. Τον Μάιο του 2020 μετά από νέα πρόταση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το κατηγορητήριο διευρύνθηκε και εντάχθηκαν σε αυτό ακόμη πιο βαριά αδικήματα όπως η σύσταση συμμορίας, η εκβίαση και η δωροληψία.
Οι εργασίες της διήρκησαν συνολικά 10 μήνες και κατάθεσαν σε αυτή πολλοί μάρτυρες ανάμεσα τους σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί.
Το πόρισμα της επιτροπής κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής να προτείνουν την παραπομπή του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο για οκτώ βαριά αδικήματα: ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληματική οργάνωση.
Μάλιστα τα πορίσματα των δύο κομμάτων κάνουν αναφορά και στα μη πολιτικά πρόσωπα που κατά την άποψή τους εμπλέκονται στην υπόθεση, δηλαδή στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στους δύο επίκουρους εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis και σε τέσσερις δημοσιογράφους και εκδότες. Αντιθέτως απαλλακτικό για τον κ. Παπαγγελόπουλο και όλους τους συμμετέχοντες είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ 25 δεν πήρε μέρος στην όλη διαδικασία της προανακριτικής, το ΚΚΕ αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις συνεδριάσεις της επιτροπής ενώ η Ελληνική Λύση επέλεξε να μην καταθέσει πόρισμα.
Το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων και θα οργανωθούν τρείς κύκλοι ομιλητών. Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνθέτετε από 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Το ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση εστιάζεται κυρίως στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά από τότε που συστήθηκε η προανακριτική επιτροπή θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κρισιμότητα που υπάρχει τις τελευταίες ώρες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει το κλίμα της συνεδρίασης στην ολομέλεια όχι μόνο στις αναφορές των πολιτικών αρχηγών αλλά πιθανότατα και στους τόνους που θα επιλέξουν να κρατήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Μάλιστα χθες σε αρκετούς βουλευτές υπήρχε η σκέψη ακόμη και της αναβολής της σημερινής συνεδρίασης λόγω του κλίματος που υπάρχει στην σχέσεις με την Τουρκία κλίμα που απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Στη συνεδρίαση θα μιλήσει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Μυστική ψηφοφορία, με μέτρα λόγω κορονοϊού
Η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο θα ξεκινήσει μετά τις εννέα το βράδυ και θα διεξαχθεί ανά ομάδες των 100 βουλευτών με βάση τα μέτρα που έχει λάβει η Βουλή για τον κορονοϊό. Η κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.
Με βάση αυτή τη διαδικασία η ψηφοφορία αναμένεται να τελειώσει γύρω στα 12 ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα βγουν αρκετές ώρες μετά πιθανότατα μετά τις δύο τα μεσάνυχτα.
Στη συνέχεια σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των δικαστών που θα συγκροτήσουν το δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει τελικά για το αν θα παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και τα μη πολιτικά πρόσωπα ως συμμέτοχοι σε δίκη στο ειδικό δικαστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr