Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το ζήτημα της Τουρκίας και στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ την Πέμπτη, όπου κατά την τοποθέτησή του ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη μεριά της ΕΕ και να καταρτιστεί κατάλογος πιθανών κυρώσεων για την Άγκυρα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε φυσικά και για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς και περιμένει από τη Σύνοδο να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέρα από τα λόγια, όμως, η Ελλάδα επιμένει στις κυρώσεις και περιμένει σχετικές πρωτοβουλίες από τον Επίτροπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στα παραπάνω θα είναι ασφαλώς ο Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επί μέρους διαπραγματεύσεις για την Τουρκία με τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ (φον ντερ Λάιεν, Μισέλ), τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου είναι βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επίσης "καίει" την Ελλάδα που θέλει μία συμφωνία σε άμεσο χρόνο, ώστε να ξεκλειδώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχει μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα διεκδικεί 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση την πρόταση της Κομισιόν και ασφαλώς ελπίζει πως η τελική συμφωνία θα έχει ανάλογο μπάτζετ για τη χώρα μας. Η Ελλάδα εντάσσεται ασφαλώς στο "στρατόπεδο" των χωρών του Νότου που διεκδικούν:
-Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
-Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι πολύ σκληρές, καθώς οι "σκληροί" του Βορρά διαφωνούν σε όλα τα παραπάνω. Θέλουν μία πιο συντηρητική βερσιόν του Ταμείου, με περισσότερα δάνεια, παρά επιχορηγήσεις, ενώ θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τις χρηματοδοτήσεις σκληρή εποπτεία, που θυμίζει μνημόνια και ξυπνά άσχημες μνήμες, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι χώρες του Νότου θα δυσκολευθούν να περάσουν στις χώρες τους πακέτο μέτρων με μνημονιακούς όρους. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι καμία χώρα δεν έχει "αγγίξει" τα διαθέσιμα χρήματα του ESM, παρά τους πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Σύνοδος αναμένεται μαραθώνια και δύσκολη. Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να βρεθεί σε ρόλο... διαιτητή ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους, ελπίζοντας πως θα καταφέρει τελικά να ανακοινώσει μία συμβιβαστική λύση, έστω αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr