Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».
«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».
Στο πλαίσιο αυτό βάσισε τη ρητορική του ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως τα περί χούντας που λέει η αντιπολίτευση δεν στέκουν, καθώς το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις.
«Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. «Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» είπε; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr