"Υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή. Σε ορισμένα από αυτά, οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές" είπε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
Ασφαλώς, έχει σημασία ότι η δήλωση έγινε στο BBC και όχι σε κάποια εκδήλωση εντός της Τουρκίας.
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έκανε λόγο για νεκρούς μετανάστες στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία μαζεύει υπογραφές εναντίον της Ελλάδας επί του θέματος.
Σύμφωνα με τον Κιράν, η Τουρκία θα καταθέσει τις υπογραφές αυτές - πάνω από 100 τον αριθμό έως τώρα- στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας.
"Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν ότι σκοτώθηκαν πρόσφυγες περνώντας στην Ελλάδα. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 υπογραφές για να διερευνηθεί το ζήτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους", έγραψε ο Τούρκος υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα εξαπέλυσε απειλές προς την Ευρώπη, λέγοντας πως αν της επιβληθούν κυρώσεις για τη στάση της έναντι της Ελλάδας, θα "απαντήσει". Άφησε να εννοηθεί πως θα αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την επέτειο της εκλογής της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της. Τόνισε πως ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αποφεύγει το διάλογο.
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr