Αποφασισμένος να μην δεχθεί αυστηρούς όρους, που θα θυμίζουν τρόικα και μνημόνια, για τα κεφάλαια της έκτακτης βοήθειας, που ετοιμάζεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Fincancial Times. Απαντώντας εμμέσως στις χώρες που επιμένουν στη λογική των σκληρών προϋποθέσεων (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία) δυσκολεύοντας έτσι τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει πως οι Έλληνες έχουν ωριμάσει και θέλουν οι ίδιοι να προωθήσουν δικές τους μεταρρυθμίσεις.
Ερωτηθείς σχετικά από τη βρετανική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αρκετή. Κατά των όρων, που θα θυμίζουν μνημόνιο, έχουν ταχθεί εξάλλου Γερμανία, Γαλλία, αλλά και οι επίσημοι θεσμοί (Κομισιόν, ESM, EKT).
Οι FT σχολιάζουν πως για μία χώρα, που βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, η Ελλάδα εξέπληξε πολλούς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα παρά αργά», προκειμένου να μην λυγίσει το σύστημα υγείας. Σημειώνει πάντως πως το ΕΣΥ τον «εξέπληξε ευχάριστα».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως καθώς πλησιάζει η επέτειος ενός έτους από τις εκλογές του 2019 και την ανάδειξη της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μία πανδημία, βαθύτατη ύφεση και αύξηση του χρέους, αλλά και την «επθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας. Στον τομέα του τουρισμού, που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που είχε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», όταν κατανοήσουν πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προωθεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.
«Μήπως όμως η τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό εξελίσσεται σε βαρίδι;» αναρωτιούνται οι FT και καλούν τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν έχει σχέδιο για τη διαφοροποίηση της οικονομίας. «Έχουμε μία πολύ πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα» αναφέρει, εξηγώντας πως αυτή εστιάζει «στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση», ενώ ενθαρρύνει τις επενδύσεις, εν μέρει μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και η ενίσχυση των θεσμών θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Είμαστε πρωταθλητές στο να διασφαλίζουμε ότι γίνεται σεβαστό το Κράτος Δικαίου» τονίζει, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι μέσα από την κρίση αναδύθηκε «μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στην πολιτική, τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες», η οποία και παρέχει στην κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. «Ο Covid συνέβαλε στον να διαψεύσει εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες, απλουστευμένες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα και εκείνοι που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες» λέει και καταλήγει: «Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται πια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr