Ειδικότερα, είπε ότι «καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν προετοιμαζόμαστε για τη βασική φάση του προγράμματος το οποίο συντονίζεται από την Κομισιόν» και συμπλήρωσε ότι «μετεγκαταστάσεις 600 παιδιών και νέων ξεκινούν ξανά αυτό το μήνα με την επόμενη μεταφορά να είναι στις 27 Ιουνίου προς την Πορτογαλία» όπου θα μεταφερθούν 25 ανήλικοι.
Ο Γιανζ σημείωσε ακόμη ότι από τον Απρίλιο έχουν γίνει δύο επιχειρήσεις, προς τη Γερμανία (47 ανήλικοι) και το Λουξεμβούργο (12 ανήλικοι), ενώ εχθές οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι μετεγκαταστάσεις θα γίνουν σταδιακά στη διάρκεια πολλών μηνών έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι χώρες μπορούν να υποδεχτούν καταλλήλως τους ανήλικους. Παράλληλα, έκανε έκκληση για αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.
Συνεργασία Ελλάδας - Ολλανδίας για το Σύστημα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανήλικων
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση του συστήματος επιτροπείας, υποδοχής και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στην ελληνική επικράτεια υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, και η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Ankie Broekers-Knol, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υπογραφείσα συμφωνία ενδυναμώνεται η συνεργασία στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, με ένα τριετές πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας των αρμόδιων ελληνικών Αρχών στον τομέα της Επιτροπείας. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους έως 4 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α) την κατασκευή ασφαλών δομών φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 48 θέσεων, για την ειδική υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο.
β) την υποστήριξη του συστήματος επιτροπείας, προκειμένου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία ή να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
γ) την ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης των επιτρόπων και ενός προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων για την ομάδα διαχείρισης που θα επιβλέπει τους επιτρόπους.
δ) τη λειτουργία συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιτρόπων μέσω μηχανισμού παραπόνων, καθώς και ενός συστήματος ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη συλλογή και παρουσίαση στατιστικών δεδομένων για την επιτροπεία.
ε) τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων με ειδική τεχνογνωσία σε δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr