Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».
«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη πρώτα απ' όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».
«Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ο Αλ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το 2019 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση, όντας δικαιωμένοι από τις επιλογές μας, με την Οικονομία να αναπτύσσεται με 2,8%. Τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες και η δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας πιστοποιούν ότι κάναμε την ορθή επιλογή».
«Ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει τη μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο. Τροπολογίες που σε εμάς ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, μέσα από έναν έντιμο διάλογο», επισήμανε ο Αλέξης Τίπρας και πρόσθεσε ότι «φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει με τον ΣΕΒ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση».
Στάθηκε ακόμα στις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ, αλλά υποστήριξε πως σε αυτή τη φάση της πανδημίας πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει δραστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
«Το θέμα δεν είναι οι γνωστές διαφωνίες μας, το θέμα είναι ποια τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Ήδη ως την έναρξη της πανδημίας, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 19», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονιζοντας ότι «η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακυλούσε στην ύφεση και την ανεργία. Και υπάρχει και η περίοδος μετά το 2015 όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα ακριβώς αντίθετα. Με προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα. Την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα άρχισε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει ύφεση τόσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχει καταγράψει πτώση σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας για σειρά μηνών μετά το καλοκαίρι του 2019, όπως η βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός μάς συνάντησε ενώ η Ελλάδα κινούταν σε αρνητικό έδαφος».
«Και η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά».
«Η επιλογή της μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας. Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτόμενος «πως θα σταθεί ένα ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές; Πως θα ανταγωνιστεί ένα προϊόν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, του οποίου η παραγωγή έχει επιδοτηθεί; Όταν η επιχείρηση που το παράγει έχει λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες σήμερα ενέσεις ρευστότητας;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr