Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε για lockdown και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποδείχθηκαν σωστές και έσωσαν ζωές.
Κοινωνία
«Είχαμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα ή να λάβουμε μια απόφαση ταχύτερα και να προχωρήσουμε στο lockdown. Τελικά επιλέξαμε το δεύτερο και φάνηκε ότι κάναμε καλά. Άγνωστο είναι τι θα είχε γίνει εάν είχαμε αντιδράσει διαφορετικά. Ήμασταν επιθετικοί στις κινήσεις μας και καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πρώτη φάση της επιδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι εμπιστεύτηκε τους ειδικούς επιστήμονες και αυτό τελικά ωφέλησε, ενώ απαντώντας σε όσους τάχθηκαν κατά του άμεσου κλεισίματος της οικονομίας, είπε ότι «δεν σκέφτηκαν ότι περιορίζοντας την πανδημία η οικονομία θα αντιδρούσε πιο γρήγορα και θα ανέκαμπτε πιο γρήγορα».
Οικονομία
Για το λόγο αυτό και εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική απ' όσο πολλοί περιμένουν. «Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος Niall Ferguson και εξήγησε πως ο Μάρτιος «δεν ήταν τελικά ένας καταστροφικός μήνας κι έτσι υπάρχει αισιοδοξία».
Επίσης, επανέλαβε ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Έθεσε δε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη ρευστότητα στην αγορά και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (είχε προηγηθεί σχετική τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ), ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας.
Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός θέλησε να εκφράσει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα. «Εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δε θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για το ΝΑΤΟ: «Το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι Αθήνα και Άγκυρα «συμφωνούμε πως διαφωνούμε», τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου απ’ όλους και διεμήνυσε στην Τουρκία ότι «η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί αυτή να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας». Η γείτονα χώρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλει να γνωρίζει ότι δεδομένης της γεωγραφίας πρέπει να ζήσουμε μαζί. Πρέπει να συνυπάρξουμε και έχουμε κοινά συμφέροντα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, είναι δικό της», σημείωσε.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr