Ουσιαστικά είναι ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, με το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση πάει να χτίσει γέφυρες με μια σειρά από επιχειρηματικές τάξεις που βλέπουν εν μέσω κρίσης να αφανίζονται τα όνειρά τους για ανάκαμψη μετά από 10 χρόνια μνημονίων.
Οι ΜμΕ σε απόγνωση
«Ξεκινάμε με ανοιχτές πληγές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι μέτρα τα οποία υπολείπονται των απαιτήσεων του κλάδου της εστίασης» τόνισε χαρακτηριστικά χτες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς ο οποίος είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα δεν προσφέρει ουσιαστικά καμιά βοήθεια ώστε να ξεκινήσουν με καλύτερους οιωνούς καθώς η όποια ζήτηση – αφού η οικονομική κρίση υπήρχε και πριν τον κορονοϊό – και τώρα θα είναι σαφώς μειωμένη αν σε αυτό συνδυαστεί και η μείωση στην τουριστική αγορά.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι θα είναι μεγάλες οι συνέπειες στην εστίαση από την οικονομική κρίση εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και ότι το 20% του κλάδου θα μείνει κλειστό καθώς δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μέτρα.
Στο θέμα ειδικά των ΜμΕ της εστίασης υπάρχει μεγάλο ζήτημα ρευστότητας καθώς καλούνται να ανοίξουν έχοντας στην πλάτη πολλές απλήρωτες υποχρεώσεις αλλά και ένα βάρος από τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπολογίζεται ίτι επιβαρύνει μόνο για υλικά κάθε κατάστημα 300 – 500 ευρώ μηνιαίως.
Όπως αναφέρει σε τοποθετήσεις του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, μια πρωτοβουλία εκατοντάδων καταστημάτων της Αθήνας, απαιτείται αφενός μια ένεση ρευστότητας με τη μορφή π.χ. της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και ρυθμίσεις στο πρότυπο των 120 δόσεων, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Κι αυτό καθώς χιλιάδες επαγγελματίες είναι εκτός τραπεζικού συστήματος και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.
Μείωση προκαταβολής και μη επιστρεπτέα προκαταβολή
Απευθυνόμενος σε αυτόν τον κόσμο χτες ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην παροχή άμεσης «ανάσας» στις επιχειρήσεις. «Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και κατέθεσε μια σειρά από μέτρα:
- μη επιστρεπτέα ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
- ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. ¨Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.
- μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορονοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση.
Για τον τουρισμό
«Έτσι λοιπόν, πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκ συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε:
- κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της εσωτερικής ζήτησης στην τουριστική οικονομία
- κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.
- στην εστίαση, μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.
«Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά» ενώ παράλληλα έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: «Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».
Ο κ. Τσίπρας παράλληλα έκανε λόγο για ένα «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί».
Τέλος το πρόγραμμά μας, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. «Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr