Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτών κέντρων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, περισσότερος χώρος ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και περισσότερη ασφάλεια και για τους μέσα και για τους έξω.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για ενοικίαση και όχι επίταξη όπως απαίτησε ο δήμος ανατολικής Σάμου και πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν οι νέες δομές».
Για το νησί της Λέσβου, στόχος είναι εντός εξαμήνου να ολοκληρώνεται η διαδικασία πρώτου και δευτέρου βαθμού στις αιτήσεις ασύλου.
«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση, δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες», υποστήριξε και πάλι ο υπουργός και βεβαίωσε πως «είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε γεγονότα αντίστοιχα του Μαρτίου του 2020. Ετοιμαζόμαστε και στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Για τα φαινόμενα συνωστισμού
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από τα γραφεία Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι διαδικασίες ασύλου γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ έχει δοθεί παράταση για τα ισχύοντα δελτία έτσι ώστε να μη χρειάζονται ανανέωση αυτούς τους μήνες. Οι συνεντεύξεις γίνονται με ραντεβού και η καταγραφή ηλεκτρονικά. Επομένως, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν , οφείλονται στο ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο θέλησαν να επιβεβαιώσουν δια ζώσης την παράταση δημιουργώντας τις εικόνες που καταγράφηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr