Η πραγματικότητα είναι πως εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν και για τις δύο κινήσεις.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχουν λίστες αλλαγών, αλλά και προτάσεις για εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και με εισηγήσεις για μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης (κάτι που θα ήταν αναγκαίο σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών πριν την συμπλήρωση ενός έτους από τις προηγούμενες της 7ης Ιουλίου 2019). Ωστόσο, κάτι τέτοιο συγκεντρώνει ακόμη λιγότερες πιθανότητες.
Επειτα από αυτό το μπαράζ δημοσιευμάτων, από το Πρωθυπουργικό επιτελείο κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μία διάψευση, μέσω του «Πρώτου Θέματος»: «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με σενάρια ανασχηματισμού, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», διαμηνύθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ήταν αναμενόμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό θα διαμόρφωνε περιβάλλον αβεβαιότητας και αναστάτωσης.
Εξ αντανακλάσεως θα μπορούσε κάποιος να καταλήξει στον ότι αν κρίνεται ως παράγων τόσο μεγάλης αναταραχής ο ανασχηματισμός, πολύ περισσότερο θα ίσχυε κάτι τέτοιο για τις εκλογές.
Προφανώς η κυβέρνηση και ειδικώς η ηγεσία της και το στενό επιτελείο συνεργατών, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος υπουργός και ποια στελέχη έχουν αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου.
Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχουν καταγράψει αστοχίες και αδυναμίες και εφόσον τα πράγματα ηρεμήσουν κάπως στο πεδίο της πανδημίας, οι διορθωτικές κινήσεις θα περάσουν από πολύ πιο ενδελεχή επεξεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, ο γνώμων για την λήψη των όποιων αποφάσεων, θα είναι, αφενός, να μην προκληθεί κυβερνητική δυσλειτουργία και καθυστέρηση σε νευραλγικούς τομείς, να γίνει ό,τι γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην πολύ δύσκολη περίοδο που ακολουθεί, όπου η οικονομία και η συζήτηση στην Ευρώπη θα προσλάβουν πιεστικό χαρακτήρα και επίσης κάτι άλλο, διόλου αμελητέο: ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει αυτήν την στιγμή πρωτοφανή πολιτική ισχύ. Ο τρόπος με τον οποίο θα λάβει τις αποφάσεις του, θα αποβλέπει στο να εδραιώσει αυτήν του τη δύναμη, αφενός έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αφετέρου στο εσωκομματικό πεδίο, όπου κάποιοι εξακολουθούν να έχουν φιλοδοξίες και να σκέφτονται με τις λογικές του παρελθόντος.
Το να κινηθεί ο Πρωθυπουργός τυχοδιωκτικά, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, θεωρείται αυτήν την στιγμή το λιγότερο πιθανό και πάντως πιο ριψοκίνδυνο σενάριο.
Το να οργανωθεί για την επόμενη φάση της διαχείρισης της κρίσης, είναι κάτι μάλλον πιο ρεαλιστικό.
Αγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr